Blekingska nationen bygger nytt hus i Lund

BLEKINGE / LUND Artikeln publicerades
Helene Andersson, kurator för Blekingska nationen, och Johan Dalén, ordförande i studentbostadsstiftelsen Herulero, samt tidigare kurator.
Foto:Karl Melin
Helene Andersson, kurator för Blekingska nationen, och Johan Dalén, ordförande i studentbostadsstiftelsen Herulero, samt tidigare kurator.

Studenter från Blekinge kan inom några år bo i ett helt nytt nationshus i Lund.

Blekingska nationen flyttar från Väster och satsar på 200 nya bostäder vid Ideon.

De nya bostadsplanerna offentliggjordes i Lund under fredagen.

– Vi har jobbat lite i det tysta med det i två år. Nu är vi så säkra på att det blir av att vi kan gå ut med det, säger Johan Dalén, ordförande i studentbostadsstiftelsen Herulero vid Blekingska nationen.

Han är uppvuxen på Listerlandet i Sölvesborg och var aktiv i Blekingska nationen under studenttiden.

  – Vi har tittat på att modifiera och bygga fler huskroppar på Måsvägen. Men sedan öppnade sig den här möjligheten. Vi vill ta vårt samhällsansvar och hjälpa till med bostadsbyggandet i Lund, säger Johan Dalén.

  Sedan 1960 ligger nationen på Väster i Lund.

  Det nya nationshuset ska byggas mellan Ideon och Vattenpalatset i östra Lund med 200 studentbostäder. Det blir dubbelt så många som finns i dag på Blekingska.

  – Studenter som kommer från Blekinge har förtur i bostadskön. Det kan vara intressant för alla som funderar på att börja studera i Lund att veta, säger Johan Dalén.

  Nationens studentsociala verksamhet och musikinriktning flyttar också med till det nya huset.

  För att bygga upp den på en ny plats söks stöd från det blekingska näringslivet. Arbetet ska ledas av Per Eriksson från Sölvesborg, tidigare rektor vid BTH samt vid Lunds universitet.

  – Det finns redan ett stort intresse för det, säger Johan Dalén.

  Vad som ska hända med det nuvarande nationshuset är inte bestämt. Det nya huset ska kunna stå klart för inflyttning om tre år.