Blekingeförening får hedersomnämnande i prestigefyllt pris

Karlskrona Artikeln publicerades

Karlskrona seniorhusförening blev hedersomnämnda när Bopriset delades ut till minne av Josef Frank. Vann gjorde istället Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

Foto: Boinstitutet

Karlskrona seniorhusförening var en av endast 10 finalister till att vinna Bopriset till minne av Josef Frank. Karlskronaföreningen gick dock inte hela vägen för att vinna 100 000 kronorna i prispengar. Föreningen blev däremot en av tre föreningarna som fick ett hedersomnämnande när priset delades ut.

Så här lyder juryns motivering:

”Med medlemmarnas önskemål kring boende och livsmiljö som utgångspunkt ökas utbudet av ekonomiskt överkomliga, senioranpassade lägenheter, kompletterade med gemensamhetslokaler. Karlskrona seniorhusförening tilldelas ett hedersomnämnande för ett initiativ som inte bara bygger gemenskap för äldre och är en del av lösningen på Sveriges demografiska utmaningar, utan dessutom frigör bostäder till barnfamiljer.”

De andra tre som hedersomnämndes var Magiska Barnarkitekter och Kristina Zakrisson, tidigare kommunstyrelseordförande i Kiruna.

– De tre hedersomnämnda är av helt olika karaktär men utgör alla goda exempel på hur man kan skapa delaktighet i processen kring bostadsbyggande och stadsutveckling. Att förankra projekten genom att först fråga dem som berörs och därefter bygga, borde prägla allt bostadsbyggande, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet i ett pressmeddelande.

Bopriset delas ut av Boinstitutet och görs till minne av Josef Frank, det delas ut med stöd av Svenskt Tenn. Priset ska främja ett attraktivt bostadsbyggande med kvalitet för alla. I år vann Stockholms Kooperativa Bostadsförening priset.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.