Blekingefartyg bekämpar oljeutsläpp utanför Skåne

Karlskrona Artikeln publicerades

Ett oljeutsläpp utanför Ystad bekämpas med fartyg från Malmö och Karlskrona. Kustbevakningen beräknar att utsläppet rör sig om 9 000 liter olja och att det går att bekämpa.

Foto: Patric Söderström,Patric Sšderstršm

Kustbevakningen meddelar att man upptäckt ett oljeutsläpp i havet sydost om Ystad. Oljeutsläppet beräknas om fatta 9 000 liter olja och har brett ut sig på ett område av 3 000 gånger 100 meter. Enligt beräkningar kommer utsläppet nå land under lördagskvällen.

För tillfället är två fartyg på väg för att bekämpa utsläppet. Det ena är från Malmö och det andra från Karlskrona. Det är fartyget KBV 003 som beräknas vara framme runt 17.00 under fredagseftermiddagen.

– Vi är på väg med två fartyg med oljeupptagningsförmåga. Målet är att plocka upp så mycket som möjligt av oljan till havs. Men vi måste vara beredda på att delar av utsläppet når land. Därför står vi i nära kontakt med Länsstyrelsen i Skåne och de kommunala räddningstjänsterna som har ansvaret för stränderna, säger Fredrik Gustafsson, räddningsledare på Kustbevakningen.

Enligt kustbevakningen rör det sig om en mellanstor händelse som de har kapaciteten att bekämpa.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.