Blekinge har landets bästa hörselvård

Blekinge Artikeln publicerades

Hörde ni att Blekinge har Sveriges bästa hörselvård?

Så är det - i alla fall om patienterna får säga sitt.

Patienterna trivs med hörselvården i Blekinge. I två av tre indikatorer blev det en förstaplats.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Patienterna trivs med hörselvården i Blekinge. I två av tre indikatorer blev det en förstaplats.

– Resultaten bygger på vad patienterna tycker om hörselvården. Så detta är verkligen ett gott betyg för mina medarbetare, säger Ulrica Carlsson, som är avdelningschef på hörselvården i Blekinge.

För bara fem år sedan hade hörselvården i hela Sverige brist på audionomer. Det berodde på en stor pensionsavgång och den långa utbildningstiden. I Blekinge var väntetiden lång, man klarade inte av vårdgarantin och var tvungna att skicka patienter till andra orter.

Efter det har hörselvården gjort en rad förbättringar som framförallt ökat tillgängligheten. Bland annat utökade man med administrativ personal för att underlätta för audionomerna.

”Hörselvården i Blekinge har lyckats med sitt långsiktiga arbete och att rekrytera personal vilket har lett till att de idag kan hjälpa andra regioner”, skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Blekinge placerar sig på första plats i två av tre indikatorer, nämligen tillfredsställelse/nytta samt funktion. När det gäller kontakt/information är man på tredje plats. Resultaten kommer från det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering och gäller för första halvåret 2018. Helåret presenteras efter sommaren. 15 regioner och landsting medverkar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.