Blekinge har egna ögon och öron i Bryssel

Karlskrona Artikeln publicerades

EU-beslut kan ge regional utveckling och stor påverkan lokalt. Blekinge har numera ett eget kontor i Bryssel tillsammans med Småland och Halland.

Under torsdagen samlades storregionen för Europaforum 2019 i Karlskrona.

Anna-Lena Cederström, regional utvecklingsdirektör i Blekinge, Sven Kastö, kontorschef för Småland, Blekinge, Halland i Bryssel, och Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Stockholm deltog på Europaforum 2019 för Småland, Blekinge och Halland i Karlskrona.
Foto: Johanna Rundgren
Anna-Lena Cederström, regional utvecklingsdirektör i Blekinge, Sven Kastö, kontorschef för Småland, Blekinge, Halland i Bryssel, och Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Stockholm deltog på Europaforum 2019 för Småland, Blekinge och Halland i Karlskrona.

Runt om i Blekinge finns det Navigatorcentrum för unga mellan 15 och 29 år. Här kan unga söka jobb och hitta praktikplatser, men även få hjälp med motivation och att planera för framtiden.

Navigatorcentren startades för att halvera ungdomsarbetslösheten i Blekinge, och har blivit en plats för unga att hitta sysselsättning och för företagen att hitta arbetskraft.

Samarbetet mellan kommuner, näringsliv och Arbetsförmedling har byggts upp med hjälp av EU-stöd till ett regionalt projekt.

– Det är ett konkret exempel på vad som går att göra, säger Anna-Lena Cederström, regional utvecklingsdirektör i Region Blekinge.

Blekinge har haft utblick mot Bryssel i många år. På senare tid har Blekinge gått ihop med Småland och Halland om ett gemensamt kontor, som bevakar EU-frågor direkt på plats, som är intressanta för regionen.

Tillsammans har de fem regionerna Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Halland en befolkning på 1,2 miljoner.

Genom Brysselkontoret söks samarbeten i olika regionala frågor och hålls koll på vad som är på gång.

– Vi är regionens förlängda arm i Bryssel, säger Sven Kastö, kontorschef för Småland, Blekinge, Halland South Sweden.

En gång om året träffas storregionen för Europaforum i någon av medlemsregionerna. Så också när det snart är val till Europaparlamentet.

2019 hölls forumet i Karlskrona för ett 160-tal deltagare med Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens svenska representation, som en av föredragshållarna.

– EU har betydelse nationellt och lokalt, säger Katarina Areskoug Mascarenhas.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.