Blåljuspersonal övar inför det värsta

Karlskrona Artikeln publicerades
”Detta är otrampad mark även för oss och för personalen handlar det mycket om att ändra mindset, säger Ulf Lindberg,  biträdande avdelningschef på ambulansen. På bilden syns även David Pettersson, utbildningssamordnare, Pär Jonsson, avdelningschef på räddningstjänsten, och Marcus Henningsson, yttre befäl vid polisen.
Foto: Elin Stadenberg
”Detta är otrampad mark även för oss och för personalen handlar det mycket om att ändra mindset, säger Ulf Lindberg, biträdande avdelningschef på ambulansen. På bilden syns även David Pettersson, utbildningssamordnare, Pär Jonsson, avdelningschef på räddningstjänsten, och Marcus Henningsson, yttre befäl vid polisen.

Situationer med pågående dödligt våld blir allt vanligare och det är inte bara ett storstadsproblem. För första gången i östra Blekinge övar nu räddningstjänst, polis, ambulans och kommun tillsammans inför det värsta tänkbara.

- Det blir en kaosartad händelse, säger Marcus Henningsson, yttre befäl vid polisen.

Drottninggatan 2017, Trollhättan 2015 och Mattias Flink i Falun 1994. Det är alla exempel på situationer med pågående dödligt våld, alltså händelser där någon utsätter allmänheten för livsfarligt våld tills någon annan avbryter det.

–Pågående dödligt våld är relativt otrampad mark för oss och något som vi tack och lov inte har behövt hantera än. Det är ett nationellt behov att vi behöver samöva utifrån den samhällsbild som råder, säger Pär Jonsson, avdelningschef på räddningstjänsten.

Övningen äger rum den 12 och 14 november i Lyckeby och till skillnad från vanliga övningar sker den i en miljö där människor rör sig. Men exakt var och hur hålls hemligt för att de som deltar inte ska kunna förbereda sig.

– Objektet måste vara verkligt och vi har valt ett ställe utifrån det. Men övningen är isolerad så att allmänheten inte ska kunna hamna mitt i övningsområdet, säger Ulf Lindberg, biträdande avdelningschef på ambulansen.

En situation med pågående dödligt våld kan ske var som helst, på en skola, arbetsplats, köpcentrum eller en vårdcentral. Fokus för nästa veckas övning är samverkan, men den största utmaningen för blåljuspersonalen är den mentala förberedelsen, det är alla överens om.

– Den här miljön är inte alltid säker och det handlar om vilka risker man själv är beredd att utsätta sig för, balansen mellan den egna säkerheten och vårt huvuduppdrag att rädda liv. Det här kräver max av varje individ,säger Ulf Lindberg.

– Det blir en kaosartad händelse och där är den mental förberedelsen jätteviktig, säger Marcus Henningsson, yttre befäl vid polisen.

Kommunens roll i en situation med pågående dödligt våld är att stötta människor som kanske inte är fysiskt skadade, men som bevittnat händelsen.

– Det handlar om att hjälpa människor i kris och där går kommunens POSOM-grupp (POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande i krissituationer, reds anmärkning) in i första hand. Kommunen kan även involveras på andra sätt och därför är det viktigt att låta gruppen öva tillsammans med räddningstjänst och polis, säger Anders Wiklander, kommunens säkerhetschef.

Exakt vad scenariot blir vill de inte säga.

– Det skulle kunna vara en terrorattack, men det behöver inte vara det. Det kan också vara psykisk ohälsa, säger Pär Jonsson.

För ett år sedan gjordes en liknande samövning på Bokelundsskolan i Sölvesborg. Då handlade det om en pågående massaker på en högstadieskola.

– Vi har sett att det finns ett behov mer utbildning och ökad medvetenhet kring situationer med pågående dödligt våld. Vi övar med anledning av att det sker oftare i samhället, därmed inte sagt att vi förväntar oss att något ska hända här, säger Pär Jonsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.