Bidragsglapp kostar tre miljoner kronor

Karlskrona Artikeln publicerades
Gustav Nilsson (M)
Foto: Arkivbild.
Gustav Nilsson (M)

Arbetsmarknadsnämnden kallar bidraget för glappet. Det kostar nämnden tre miljoner kronor årligen.

Moderaterna ville stoppa det, men röstades ner.

När arbetsmarknadsnämnden samlades på onsdag kväll fanns det en punkt på dagordningen som ledde till debatt och votering – glappet i budgeten.

Det handlar om ett bidrag som kommunen ger till nyanlända som en slags förskottsbetalning eftersom människorna som kommer inte har några egna resurser.

Men Moderaterna tycker att detta är orättvist, eftersom de nyanlända får ersättning från Försäkringskassan i efterskott.

– Vi menar att det blir ett dubbelt bidrag. Vi vill att nyanlända ska erbjudas ett lån som de sedan ska betala tillbaka när pengarna kommer från Försäkringskassan, säger Gustav Nilsson (M).

När han lyfte frågan under sammanträdet uppstod, enligt Gustav Nilsson, en diskussion om hur man skulle se på ersättningen.

– Det rör sig trots allt om tre miljoner kronor för 2018. Vi menar att nämnden kunde göra bättre saker för pengarna, exempelvis använda dem för att sätta nyanlända i arbete eller i utbildning, säger Gustav Nilsson.

Men Moderaternas förslag ledde inte hela vägen fram trots att Kristdemokrater och Sverigedemokrater röstade för M-förslaget. Det blev votering, och den vann majoriteten, S, L och C samt MP.

– Men jag tror ändå att vårt förslag blev en tankeställare för de styrande i nämnden. För nu ska det bli en utredning kring pengarna i glappet, säger Gustav Nilsson.

 

.