Beskedet: Blekingefestivalen ställs in

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Under LiveGreen har det bland annat arrangerats modevisning i Hoglands park.
Under LiveGreen har det bland annat arrangerats modevisning i Hoglands park.

Festivalen LiveGreen ställs in 2019.

Det berättar arrangören i ett pressmeddelande.

LIveGreen har arrangerats i Karlskrona sedan 2011.

Men i sommar blir det inget.

Bakgrunden är att festivalarrangören och Karlskrona kommun inte kommit överens.

I ett pressmeddelande skriver LiveGreen att man uppfattat ett aktivt motstånd mot festivalen under åtta år.

Arrangören riktar stenhård kritik mot kommunen i pressmeddelandet:

”Dessa åtta år av engagemang i Karlskrona har tyvärr också kantats av aktivt motstånd, förminskande och sexistiska attityder och minimala ekonomiska resurser. Detta har tagit sig uttryck på flera olika sätt; Ett exempel är när LiveGreens högsta chef år efter år tilltalats ”lilla gumman” i formella sammanhang och ett annat exempel är upphandlingarna gällande Karlskrona Skärgårdsfest där LiveGreen aldrig getts tillfälle att påverka förutsättningarna för vår framtida verksamhet”, skriver man i pressmeddelandet.

Vidare skriver man:

”Den 18 februari i år berättade vi för Karlskronas kommunstyrelse om våra framgångar och motgångar. Vi belyste att vi känner oss ojämlikt behandlade och lyfte önskemål om förbättrade villkor och ett professionellt bemötande. Vi överlämnade också listor med konkreta åtgärder för inkludering, handling och ekonomisk stabilitet. I fredags fick vi besked om att våra önskemål har fallit för döva öron.”

Festivalen ställs in på obestämd tid.

– Det är ett jättejobbigt beslut att ställa in festivalen men det är nödvändigt. Många gånger får man känna att man är den där lilla gumman som inte blir inbjuden till möten som har med festivalen att göra trots att jag är general för den, säger Jeanette Glans, festivalgeneral i Karlskrona till BLT och fortsätter:

– Man har varit väldigt exkluderade och förminskade, även om man inte säger det rätt ut så får man den känslan att man är jobbig om man ringer och frågar om saker. Bristen på respekt har varit det jobbigaste för mig, säger Jeanette Glans, festivalgeneral Karlskrona.

Hon vill inte gå in på några namn på de personer som uppträtt på ett oschysst sätt.

– Det är inte en individ utan en struktur och det är ett sätt som hela kommunen ter sig på och det är något som måste förändras, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.