Berättar om den superhemliga militärstyrkan

Karlskrona Artikeln publicerades

Båtförarna i den superhemliga elitstyrkan utbildas i Karlskrona för att överraska sitt mål.
– Deras bästa skydd är överraskningsmomentet. Att inte synas och smälta in i övrig båttrafik och plötsligt dyka upp är taktiken, säger Lars Gyllenhaal, författare och sommarbleking.

För ett par år sedan skrev Lars Gyllenhaal boken; Elitförband i Norden. Han har haft stor hjälp av Dag Ernholdt som är en av dem som byggde upp Särskilda skyddsgruppen i slutet av 1980-talet och som nu är en av pusselbitarna i spetsförbandet Särskilda Operationsgruppen.
I onsdags kunde BLT avslöja att delar av den styrka som nu ska skickas till Libyen och förhindra att det smugglas in vapen sjövägen till Ghadaffi utbildas i Karlskrona.
– Det här är ett av försvarets absolut hemligaste förband, säger Lars Gyllenhaal.
– Förbandet har sitt ursprung från ubåtskränkningarna på 1980-talet och rädslan för sovjettiska specialförband. Det svenska specialförbandet byggdes ursprungligen upp för att skydda viktiga personer som kungen, ÖB och statsministern.
I över tio år verkade förbandet i det tysta. Först 1997 avslöjades det att det existerade.
Enheten i Karlskrona tillhör Första ubåtsflottiljen och utbildar främst båtförare för de snabbgående RIB-båtar som används.
– Att utbildningen finns i Karlskrona är att ubåtsförbandet har spetskunskap inom undervattensteknik och spaning. Flottan hade också egen utbildning av attackdykare fram till 1979.
Enligt Lars Gyllenhaal kan det finnas fler enheter som utbildar specialister till Särskilda Operationsgruppen.
– Förmodligen finns det fler stödenheter liknande den i Karlskrona. De är dock inte kända, men det kan exempelvis vara it-specialister och luftburen säkerhet.
Förbandet har haft flera specialuppdrag utomlands. Men Libyen blir förmodligen det första där den marina kunskapen tas tillvara.
– Jag tror att styrkan kommer att skickas till Libyen i närtid. Anledningen är att Internationella brottmålsdomstolen i Haag utfärdat en arresteringsorder på Muammar Ghadaffi. Den amerikanske presidenten Obama vill ha det överstökat för att samla så många poäng som möjligt inför nästa års presidentval.
Hittills har den mesta vapensmugglingen till Libyen skett via luft och mark.
– I ett sista desperat försök kan Ghadaffi försöka få vapen insmugglade sjövägen och då får det svenska förbandet det tufft. Förmodligen får de hjälp av specialförband både från USA, England och Frankrike, säger Lars Gyllenhaal.