Bäst i Blekinge – nu väntar tv-finaler: ”Känns jättekonstigt”

Karlskrona Artikeln publicerades

Bäst i Blekinge och nu klara för tv-sändningen av Vi i femman.

Det var glada elever från Karlskrona Montessorifriskola dagen efter segern.

– Det känns fantastiskt, säger Sigrid Tyrberg.

I tisdags vann Karlskrona Montessorifriskola Blekingefinalen mot G-klavens fristående skola från Ronneby och kunde därmed titulera sig bäst i länet.

Men de var inte färdiga där. Under torsdagskvällen var det så dags att tävla i kvalet till att få vara med i tv. Men det var tuffa förutsättningar. Bara fyra av 25 tävlande skolor i landet kunde nå dit.

Men de tävlande för Montessorifriskolan, Sigrid Tyrberg och Malte Gamelius, fortsatte sin fina svit av segrar och tog hem en av de fyra platserna tillsammans med skolor från Stockholm, Uppland och Västernorrland.

– Det känns jätteöverraskande för vi satt och deppade redan när tävlingen drog igång eftersom vi inte tyckte det gick så bra på spelet innan tävlingen, säger dem.

Spelet som de pratar om var ett webbaserat moment som avgjordes innan tävlingen i radio. Men de klarade det bra och var riktigt snabba vilket gav goda förutsättningar till resten av tävlingen som de alltså var topp fyra i.

– Det känns jättekonstigt att vi ska vara med i tv men det ska såklart bli spännande att få möta andra klasser som inte är härifrån nu, säger Sigrid Tyrberg.

TV-finalerna sänds i Barnkanalen i SVT den 26-29 mars i antingen Malmö eller Göteborg. Sigrid och Malte hoppas såklart kunna ta med sig hela klassen till tävlingen.

– Vi vet inte ännu vilken stad det blir i, vi har hört båda så vi får se om vi kan ta med alla. Men det är klart att vi hoppas att alla får följa med, säger Malte.

Så vad har de då för taktik i den stora finalen? Svaret är lika snabbt som självklart.

– Tryck, tänk och svara, säger båda i kör med ett leende.

Hela klassen fick i pris förutom att nu tävla i tv även en stor pokal fylld med lösviktsgodis.

– Vi har även firat med tårta och vi har fått många gratulationer, det känns jättebra, avslutar de nyblivna vinnarna.

Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren

Fakta

Matteuppgiften

En av de svåraste uppgifterna i gårdagens final var matteuppgiften. Sigrid och Malte klarade frågan men gör du det?

Amin är i köket och bakar cupcakes. Det kommer att bli flera olika sorter, men han tänker att alla cupcakes ska bestå av botten, fyllning, glasyr och topping. Han har förberett allting och kan nu välja mellan flera olika sorter av varje.

Det finns:

2 sorters botten

2 sorters fyllning

3 sorters glasyr

4 sorters topping

På hur många sätt kan Amin kombinera en cupcake som har botten, fyllning, glasyr och topping?

(Svar: 48 kombinationer)

Visa mer...