Bakslaget: Nya idrottshallen blir kraftigt försenad

Vedeby Artikeln publicerades
Den nya idrottshallen i Vedeby skulle ha öppnat på måndag. Men för höga fuktvärden gör nu att den tidigast kan öppna om en månad.
Foto: Staffan Lindbom
Den nya idrottshallen i Vedeby skulle ha öppnat på måndag. Men för höga fuktvärden gör nu att den tidigast kan öppna om en månad.

Den nya idrottshallen i Vedeby har drabbats av ett stort bakslag.

Tanken var att hallen skulle öppna på måndag – men nu blir den i stället kraftigt försenad.

– Tidigast kan den öppna 5-10 februari, säger Mats Mattisson, avdelningschef på kultur och fritidsförvaltningen.

Det har varit många turer kring den nya b-hallen i Vedeby. Från början skulle den befintliga hallen byggas om men efter många om och men beslutades det att man skulle bygga en helt ny för en kostnad av 22 miljoner kronor.

På måndag var det tänkt att hallen skulle öppna, men så blir nu inte fallet sedan hallen inte godkänts i slutbesiktningen.

– Man tar alltid fuktprover i bottenplattan under besiktningen och den ska hålla en viss fukthalt och det är resultatet där som besiktningsmannen tycker är för höga. Så nu tar vi nya prover och vi får vänta in de svaren innan vi kan göra en klar slutbesiktning, säger projektledaren Ronald Ringtun.

Men hur ska ni lösa problemet och får hallen klar?

– Det är en jättebra fråga, de som bör svara på det är egentligen Dynacon som har byggt hallen. Hela anläggningen är deras till dem lämnar över den och de får plocka fram en lösning som funkar för oss.

Men när BLT når Joakim Andersson, vd för Dynacon i Karlskrona, med samma fråga blir han förvånad.

– Det är mer än jag vet att hallen inte blev godkänd, säger han.

Att hallen nu inte får användas är ett hårt slag för kommunen då innebandyföreningen FBC Karlskrona och en del av skolverksamheten skulle använda den. Och när den nu kan öppna är oklart, men tidigast i februari vad det verkar.

– Tidigast kan den öppna 5-10 februari, men jag planerar min verksamhet på andra ställen våren ut då jag inte vågar chansa att den är klar tills dess. Alla träningar får flytta tillbaka till andra hallar, vi får ta bort matcher, hitta nya matcharenor och det blir ett jättejobb för oss nu, säger Mats Mattisson, avdelningschef på kultur och fritidsförvaltningen och fortsätter:

– Nu trodde man att hallen skulle vara klar och så får vi inte komma in i den. Det är verksamhet i Jämjö, Rödeby, Sunnadalshallen och Sparresalen som nu måste läggas om vilket blir ett pussel.

Några som alltså får vänta med att komma in i den nya hallen är FBC.

– Vi hade iskallt räknat med att vi skulle in i den nya hallen nu. För oss är det en fantastisk grej att vi kan ha innebandy både i den gamla och nya hallen så det här är ju lite tråkigt, säger klubbens ordförande Claes Wiridén.

Men samtidigt menar han att FBC inte är dem som blir värst drabbade.

– Det som kommer att hända nu påverkar inte oss jättemycket utan det påverkar främst alla andra idrotter. För de har kommunen lagt in på de tider som vi hade lagt i andra hallar och nu får kommunen flytta tillbaka oss medan vi väntar på att den nya hallen blir färdig och det blir tråkigt för speciellt handbollsföreningarna, säger Wiridén.

Idrottshallen gick inte igenom slutbesiktningen.
Foto: Staffan Lindbom
Idrottshallen gick inte igenom slutbesiktningen.