Åtalas för brutal gruppvåldtäkt

Karlskrona Artikeln publicerades

En 25-åring som tidigare bott och dömts för våldtäkt i Karlskrona spelar huvudrollen i gruppvåldtäkten utanför Eksjö innan jul.
Han anses ha förmått, förberett, och hjälpt de andra sju männen innan han själv avslutade med att våldta den då helt apatiska kvinnan.

Åklagaren menar att 25-åringen redan tidigt under en fredag i december förra året hade pratat in de andra i vad som skulle hända. En bilresa inleddes mot platsen, en av Migrationsverkets lägenheter i Mariannelund. Ett vittne som följde med i bilen från en annan ort i Småland berättade att 25-åringen och en annan man var uppspelta och taggade och snackade om att plocka upp en tjej för att ha sex med henne.

När bilresan fortsatte fanns också en 29-årig kvinna med i bilen. Hon trodde att sällskapet var på väg till Vimmerby, och frågade flera gånger vad de skulle göra i Mariannelund.
Enligt polisens uppgifter blev hon några timmar senare våldtagen av först sju män och sedan 25-åringen själv. Han anses ha hjälpt till både före och under händelsen med, som åklagaren kallar det, råd och dåd.

Det beskrivs hus kvinnans möjligheter att röra sig helt begränsades genom att männen greppade hennes armar och tryckte axlar och höfter hårt mot sängen. Därefter slets byxor, skjorta och trosor av.
Kvinnan som dessutom var påverkad av alkohol försattes, enligt åklagaren, i ett vanmäktigt tillstånd utan möjlighet att värja sig. Männen höll också fast hennes huvud och höll för hennes mun med händerna.

Med kvinnan chockad och försatt i ett helt passivt tillstånd fortsatte männen med att genomföra ytterligare samlag och jämförliga handlingar. I direkt anslutning tog 25-åringen vid och genomförde ett samlag som åklagaren också betecknar som grov våldtäkt.
25-åringen bodde en tid för några år sedan i Karlskrona. Han dömdes 2008 mot sitt nekande för våldtäkt i Blekinge till två års fängelse och 85000 kronor i skadestånd. Han hade träffat en kvinna som han kände från sin skoltid och bjudit henne på efterfest. Hon somnade på en madrass i lägenheten och vaknade med mannen över sig.

I gruppvåldtäkten i Eksjö i december åtalas alla åtta männen för grov våldtäkt. Den tidigare karlskronabon ställs dessutom till svars för medhjälp alternativt anstiftan till våldtäkt. Åklagaren begär sju av männen utvisade efter straff alla utom just 25-åringen som inte kan utvisas. Endast en av de åtalade männen är asylsökande.
De sju männen krävs tillsammans på 750 000 kronor i skadestånd. 25-åringen som bodde i Karlskrona åtalas för sig, och riskerar ett eget skadestånd på 350 000 kronor.