Åtalad campingtjuv frias - får behålla pengarna efter brister i utredningen

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Mannen dömdes till fängelse för inbrott på Skönstaviks camping.

Nu frias han av hovrätten och får behålla de 7 000 kronorna han greps med.

Mannens förklaring kontrollerades nämligen aldrig.

För exakt ett år sedan, mellan den 15 och 16 september, drabbades Skönstaviks camping av inbrott i receptionen. Växelkassan på omkring 7 000 kronor stals.

Efter tips kunde polisen, kort efter inbrottet, gripa en misstänkt 49-årig man inne i centrala Karlskrona. Mannen, som var välkänd av polisen sedan tidigare, hade då mycket riktigt 7 000 kronor på sig. När brottsplatsen undersöktes så hittades dessutom ett skoavtryck som med stor sannolikhet kom från den misstänktes skor. Ännu mer graverande för mannen var att en kvinnlig anhörig pekade ut honom som skyldig.

Själv nekade han dock bestämt till anklagelserna. Han erkände att han varit inne i campingens reception, men menade att han gått förbi och sett att dörren varit uppbruten. Han ska då ha gått in för att se om han kunde hitta något att äta där. Att han hade 7 000 på sig förklarade han med att han gjort ett stort bankomatuttag dagen innan. Det kvinnliga vittnet ville bara smutskasta, hävdade han.

Tingsrätten trodde inte alls på hans förklaringar utan dömde honom till fem månaders fängelse.

Och där skulle fallet ha kunnat vara över.

Men mannen överklagade domen till hovrätten, och där frias han nu frias helt från misstankarna om stöld. Rätten menar att det finns flera brister i utredningen. Mannen uppgifter om att han dagen innan gjort ett stort bankomatuttag kontrollerades till exempel aldrig. Hovrätten konstaterar också att skoavtrycket inte med säkerhet kan kopplas till den misstänktes skor. Därför får han nu även behålla de 7 000 kronorna.

Samtidigt frias han från en stöld som skedde på Vårdskolan i Karlskrona två veckor senare. Då stals högtalare och en fjärrkontroll. Mannen greps av polis i närheten av skolan. Han bar på en väska med verktyg och 50 meter längre bort låg stöldgodset. Han dömdes i tingsrätten, men hovrätten menar att det inte är helt bevisat att han begick inbrottet.

Mannen döms trots allt till tre månaders fängelse för andra brott. Det handlar om grov olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri, som han inte hade överklagat.