Aspöfärjan och HMS Carlskrona i kollision

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Foto:Staffan Lindbom

En polisutredning är inledd efter gårdagens kollision mellan Aspö 1 och HMS Carlskrona. Det kan röra sig om brott mot sjölagen.

Strax före 11 i går förmiddag kolliderade Aspö 1 och HMS Carlskrona utanför Stumholmen. Vägfärjan var på väg mot Aspö och hade flera passagerare ombord som blev vittnen till krocken.

– Det här är en fruktansvärd händelse. Om inte färjan hade slagit back utan fortsatt framåt 10-20 sekunder till hade den träffats midskepps. Då hade färjan som är flatbottnad vält, säger Hans-Fredrik Samuelsson, som var ombord på färjan.

  Smällen när fartygen körde ihop hördes ända till Bastion Aurora där Hanna Dahlqvist befann sig:

  – Vi såg hur både HMS Carlskrona och Aspöfärjan gav sig iväg. Vi pratade om vem som ska lämna företräde för vem. Men vi trodde inte att något skulle hända. Sedan blev det en krock, och det lät mycket.

  Trots krocken fortsatte färjan till Aspö för att lämna av - och plocka upp nya passagerare. När färjan återvände till Trossö vid lunchtid kom ambulans för att hämta upp två passagerare som ska ha skadats lindrigt i samband med kollisionen.

  Enligt Trafikverket har Aspöfärjans landningsramp fått sig en smäll, men det rör sig inte om några större skador och fartyget väntades vara i bruk igen redan under fredagseftermiddagen. Under tiden ersattes den med Aspö 2.

  HMS Carlskrona fick en plåtskada i aktern av vägfärjans landstigningsramp. Besättningen, som var ute på en familjedag valde att fortsätta ut till havs efter kollisionen.

  – De har bestämt sig för att göra klart den. Det blev inga större skador och inga personskador, säger Jimmie Adamsson, pressofficer på Tredje Sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

  HMS Carlskrona och Aspö 1 möttes i den vältrafikerade farleden.

  – Det är högerregeln som gäller till sjöss, säger Jimmie Adamsson.

  Färjerederiets distriktschef Lars Salmi, vill inte svara på frågan om det var Aspöfärjan som hade väjningsplikt. I stället hänvisar han till Trafikverkets presstjänst.

  Under fredagen var polisen ombord på både Aspöfärjan och HMS Carlskrona för att dokumentera skador, ta utandningsprover samt hålla förhör. En utredning om brott mot sjölagen är inledd.

  Skepparen samt övrig färjepersonal på Aspö 1 tas ur tjänst efter kollisionen, något som är rutin.