Arkitekttävling ska forma kulturhuset

Karlskrona Artikeln publicerades
Posthus, vårdcentral och snart kanske kulturhus. Fram till 1988 var fastigheten vid Stortorget ett posthus, något som syns på ”frimärkständerna" runt postmästarens kontor till höger.
Foto:Marcus Palmgren
Posthus, vårdcentral och snart kanske kulturhus. Fram till 1988 var fastigheten vid Stortorget ett posthus, något som syns på ”frimärkständerna" runt postmästarens kontor till höger.

Planerna för ett kulturnav vid Stortorget intensifieras.

Nu planeras en arkitekttävling samtidigt som kommunen för en dialog med Landstinget om att få köpa gamla posthuset.

Karlskrona kommun har länge pratat om att skapa ett kulturhus och inför helgens jubileumsfirande av kulturskolan satt styrgruppen för det nya kulturhuset och arbetade.

Huvudalternativet är att inreda Posthuset till en samlingsplats för kultur. Men fastigheten, som tidigare innehöll Trossö vårdcentral, ägs av landstinget och därför pågår nu diskussioner med landstinget om att kommunen vill köpa den. Sedan tidigare har Svensk fastighetsförmedling på uppdrag från Landstinget värderat marken till 15 miljoner kronor, och fastigheten till 21 miljoner kronor.

– Vi hoppas kunna nå en överenskommelse innan sommaren och arbetar parallellt med planeringen av kulturhuset, säger Bengt Lingman som är projektledare för kulturhuset.

  Under gårdagen arbetade styrgruppen med det lokalprogram som ska beskriva planerna för kulturhuset och som ska vara klart till sommaren.

  – Där beskriver vi vad kulturhuset ska innehålla för verksamheter och riktlinjerna för den arkitekttävling som vi kommer att utlysa i höst, säger Bengt Lingman.

  Det nya kulturhuset ska rymma stadsbiblioteket, turistcentrum, världsarvscentrum, konsthall och någon del av kulturskolan.

  För att få plats med alla kulturverksamheter hade kommunen behövt 8 500 kvadratmeter men den planerade ytan är endast 6 000. Det berättar Börje Dovstad, kommunalråd (L) och ordförande för den politiska styrgruppen för kulturhuset.

  – Alla kommer inte att få plats i Kulturhuset så det gäller att använda redan befintliga byggnader på rätt sätt, till exempel nuvarande stadsbiblioteket och konserthuset. Det här planeringsarbetet är jätteroligt. Det är på riktigt nu och styrgruppen är väldigt engagerad och representeras av alla partier som sitter i kommunfullmäktige, säger han.

  Byggnaden som tidigare innehöll Trossö vårdcentral var posthus mellan 1942 och 1988. Fastigheten har därför ett kulturhistoriskt värde som både kommunen och länsstyrelsen vill ta hänsyn till när det nu planeras för förändringar på tomten.

  – Posthusets vara eller icke vara beror på vad vi åstadkommer på platsen i stället. Men oavsett hur det blir ska det vara en profilbyggnad, säger Bengt Lingman.

  Styrgruppen bestämmer nu riktlinjerna för den arkitekttävling som ska utlysas i höst och som planeras pågå under 2018. Om allt går som planerat hoppas styrgruppen att kulturhuset kan börja byggas 2019 eller 2020.

  Enligt Bengt Lingman kommer kulturhuset att bestå av max fyra våningar eftersom tumregeln är att det inte får vara högre än Fredrikskyrkans ryggås och inte heller påverka världsarvsstadens siluett.

  Budgeten för projektet med kulturhuset är enligt kommunalrådet Börje Dovstad 180 miljoner.

  Fakta

  Verksamheter som planeras i kulturhuset

  Stadsbiblioteket.

  Turistcentrum.

  Världsarvscentrum.

  Konsthall.

  Kulturskolan (inte hela med en del av skolan).

  Styrgruppen för kulturhuset hoppas också att det blir möjligt för teatergrupper att göra scenframträdande i kulturhuset.

  Visa mer...