Årets eldiga säsong är redan här

Karlskrona Artikeln publicerades
Thomas Jonsson som driver Eldabutiken i Karlskrona berättar att redan i slutet av augusti, efter semestrarna, började kunderna strömma in.
Foto: Stina Pettersson
Thomas Jonsson som driver Eldabutiken i Karlskrona berättar att redan i slutet av augusti, efter semestrarna, började kunderna strömma in.

Säsongen för eldstäder är i gång tidigare än vanligt i Eldabutiken. Men det är bra att vara ute i god tid om du vill kunna värma dig vid en brasa i vinter.

Redan i slutet av augusti efter semestrarna började kunderna strömma till i Eldabutiken i Karlskrona. Vanligtvis pågår säsongen för eldstäder under hösten och vintern. Det är dock bra att vara ute i god tid. Thomas Jonsson, som driver Eldabutiken i Karlskrona tillsammans med Charlott Jonsson, berättar att om du påbörjar processen under våren kan den gå snabbare eftersom efterfrågan är lägre då.

De flesta som har ett hus kan ha en eldstad och det fungerar även för en del bostadsrätter. Ofta har inte kunderna särskilt mycket information när de börjar fundera på att skaffa det och då är det en god idé att bege sig till butiken för att få mer kunskap. Där kan du få hjälp med vad som passar din bostad. Många gånger åker Eldabutikens personal ut på hembesök för att kunna ge så specifika råd som möjligt.

Innan arbetet kan börja krävs en bygganmälan till kommunen. Beroende på vilken kommun du bor i kan det ta mellan en vecka och en månad att få svar. Kaminerna och skorstenarna som Eldabutiken säljer har certifierade montörer, vilket är viktigt. När installationen väl har gjorts ska den besiktas av en skorstensfejarmästare.

Enligt Thomas är allrum och vardagsrum de vanligaste platserna för en eldstad.

– Det handlar mycket om trivsel och trevnaden med att tända en brasa. Många har det också för att dra ner värmekostnaden, säger han.

Thomas upplever att det har blivit populärt med eldstäder de senaste tio åren. Mest efterfrågade är braskaminerna för att de har mycket glas och är lättplacerade.

För den som inte kan ha en skorsten finns det bland annat bioetanolspisar som skapar trivsel samt elbrasor. De senare tycker han dock inte är lika trovärdiga som bioetanol.

När eldstaden väl är på plats kräver den enligt Thomas inte särskilt mycket underhåll. En sotare måste kontrollera den en gång om året och du måste rengöra den.

Thomas Jonsson driver Eldabutiken i Karlskrona tillsammans med Charlott Jonsson.

Enligt Thomas är allrum och vardagsrum de vanligaste platserna för en eldstad.

De flesta som har ett hus kan ha en eldstad och det fungerar även för en del bostadsrätter.

Fakta

Tips

• Var ute i god tid. Det är bra om du påbörjar processen under våren. Då kan den gå snabbare eftersom efterfrågan är lägre då.

• De flesta som har ett hus kan ha en eldstad och det fungerar även för en del bostadsrätter.

• Vänd dig till en butik för att få mer kunskap.

• Innan arbetet kan börja krävs en bygganmälan till kommunen. Det kan ta mellan en vecka och en månad att få svar.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.