Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anmäler fel vid drogtest på behandlingshem

25-årige Johan fick aldrig chansen att göra ett omprov efter ett positivt drogtest.
Nu anmäler pappan ärendet till IVO - Inspektionen för vård och omsorg.
Karlskrona • Publicerad 21 november 2018
25-årige Johan nekades ett andra drogtest och kastades i stället ut från behandlingshemmet.
25-årige Johan nekades ett andra drogtest och kastades i stället ut från behandlingshemmet.Foto: Arkiv

I förra veckan berättade BLT om 25-årige Johan, som egentligen heter någonting annat. Han testades positivt för opiater under en vistelse på Karlskrona Behandlingshem, KBH, och blev utkastad - trots att han nekade och aldrig fick göra ytterligare ett drogtest - som alla som nekar ett positivt prov har rätt att göra.

Han tog saken i egna händer och besökte Wämö Vårdcentral och gjorde såväl ett nytt urinprov samt ett blodprov. Dessa prover var negativa och bekräftade, i motsats till det första testet, att Johan inte använt några droger.

Foto: BLT 12/11
Annons

Vuxenstödsenheten på Socialförvaltningen erkänner att vissa fel har begåtts, men att Johan också är välkommen tillbaka till KBH så snart han känner sig redo. Det gör han inte ännu, menar pappan.

– Han känner sig sviken och jag tror inte han återvänder till KBH efter det här. Han mår inte så bra just nu. Vi har också fått veta att urinprovet som togs på socialförvaltningen hälldes ut för tidigt, av misstag. Då blev det också omöjligt att skicka iväg provet för ytterligare analys.

Enligt pappan så har Göran Mattsson, chef på Vuxenstödsenheten, erkänt felen och i ett mejl till pappan skriver han bland annat: ”Vi måste nu gå vidare och ta till oss av erfarenheten som detta ger oss”.

Pappan är inte nöjd med svaret.

– Är min son inkluderad i ”Vi”. Det känns inte så. Jag och min fru känner bara stor sorg och ilska just nu. Det enda vi kan göra i nuläget är att anmälda ärendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt Göran Mattsson så görs alltid en anmälan när någon känner sig felaktigt behandlad.

– När en klient anser sig felaktigt behandlad, gör vi per automatik en intern anmälan som utreds och granskas utifrån vad som eventuellt har gått fel i det aktuella fallet. Sedan diskuteras utredningen inom förvaltningens ledningsgrupp och berörda arbetsgrupper. De förändringar och förbättringar som anses nödvändiga genomförs så snart som möjligt i verksamheten.

Han vidhåller att när det handlar om positiva provsvar måste behandlingshemmet alltid i första hand tänka på säkerheten för de klienter som befinner sig på institutionen.

-Vi kan inte riskera deras drogfrihet genom att tillåta någon som lämnat ett positivt urinprov att vara fortsatt inskriven.

Göran Mattsson menar att ingen ”kastas ut” från ett behandlingshem.

Annons

- I de flesta fall kan klienten flytta hem till egen lägenhet, föräldrar, andra anhöriga eller på annat sätt ordna för sitt egna boende under tiden som personen är utskriven från behandlingshemmet. Klienten erbjuds därefter att återkomma för samtal vid ett antal tillfällen under de närmaste dagarna. Både för att förhindra att personen går in i ett djupare återfall och för att motivera in i ny insats och eventuell återgång till institutionsvistelsen.

Varför hällde personalen ut urinprovet efter provtagningen? Då gick det ju inte att göra ett andra test om klienten hade önskat det?

- Den personal som vid det aktuella tillfället skötte provtagningen uppfattade inte att det kom någon begäran om att provet skulle skickas på analys. Klienten var upprörd och motsatte sig provsvaret men detta är en väldigt vanlig företeelse och som jag tidigare sa så betyder det inte att provet är felaktigt utan klienterna brukar lugna ner sig och sedan erkänna intag av något preparat.

Pappan anser att "Vuxenstödsenheten hanterar människors liv på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt - har du någon kommentar till detta?

- Nej egentligen inte, men jag kan självklart förstå en anhörigs frustration då de kanske under lång tid kämpat för att hjälpa sin missbrukande anhörig till exempelvis in på ett behandlingshem. Det är ju många känslor som kommer åter och naturligtvis en rädsla för att allt ska börja om igen.

Göran Mattsson betonar också att det även handlar om resurser, såväl ekonomiska som lokalmässiga.

– Tyvärr så har vi ju inte obegränsade resurser för att kunna lösa alla situationer, exempelvis en egen avdelning avskild från övrig verksamhet där klienter vid särskilda behov skulle kunna bo en kortare tid i väntan på att åter få flytta in på behandlingshemmet.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons