Amfibieregementet tar avstånd från 40-åringens metoder

Blekinge Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild.

Den brottsmisstänkte 40-åringen säger att han hämtat inspiration från Försvarsmakten när han satte påsar över huvudet och band sina offer.

Helt fel menar en regementschef som i stället reagerar kraftigt när han får se filmerna med pojkarna.

Enligt den misstänkte handlar det om vedertagna metoder inom bland annat amfibiebataljonen, ett förband som brukar beskrivas som det tuffaste och det enda förbandet i landet som har kustjägare. 40-åringen säger i förhör att han skapat ett förtroende- och tillitskoncept baserat på militära elitförbands olika övningar. Mannens egna övningar ska bland annat ha gått ut på att sätta plastpåsar över huvudet på pojkarna så att deras möjlighet att andas begränsades. Han ska även ha bundit sina offer som själva berättar i förhör att de kände sig maktlösa. Några av dem säger att idrottsledaren ville trycka ner dem.

Men Försvarsmakten och regementschef Peder Ohlsson på amfibieregementet tar helt avstånd från den typen av metoder. Han har förhörts som sakkunnig i målet, men vill inte medverka i en intervju eftersom han ska vittna i den kommande rättegången. I förhör säger han dock att han reagerar kraftigt mot övningsmomenten där pojkarna var bundna och hade plastpåsar över huvudet.

Enligt Peder Ohlsson finns det ingen som helst likhet med den misstänktes så kallade förtroendeövningar och den verksamhet som Försvarsmakten bedriver. Vid fångtjänstövningar inom myndigheten används en tyghuva över huvudet, men den begränsar inte andningen. Det är tvärtom förbjudet.

När amfibieregementet utbildar sina soldater mentalt och fysiskt ingår mental träning som en central del. Det handlar om att koncentrera sig på olika uppgifter i en miljö som soldaten känner sig bekväm i.

Under förhöret säger Peder Ohlsson att han uppfattar att det som sker på filmerna handlar om att bryta ner personerna. Försvarsmaktens syfte är att i stället att stärka personerna i olika situationer enligt Peder Ohlsson.

– Det här med att begränsa andningen är helt främmande för oss, säger han i förhör.

När åklagaren frågar varför den misstänkte säger att det handlar om vedertagna metoder svarar regementschefen att amfibie är ett unikt förband.

– Det har alltid florerat rykten och bilder av vad kustjägare och amfibiesoldater gör, säger han i förhör.

Han säger också att han tror att bilden är att det är mycket tuffare än allt annat.

– Det är lätt att den bilden förstärks.