Allt fler kremeras i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades

Kremering fortsätter dominera Sverige och Blekinges hantering av bortgångna. Över 80 procent av alla avlidna kremeras i landet.

Foto: Sören Andersson/TT

Lagom till alla helgons dag kommer ny statistik om hur vi tar hand om våra bortgångna släktingar och vänner. Mängden avlidna som kremeras har ökat stadigt i landet såväl som i Blekinge. Det visar en kartläggning av Nyhetsbyrån Siren.

Majoriteten som avlider i Sverige begravs inte längre på traditionellt vis. Sedan kremation blev lagligt i Sverige på sent 1800 har det användningen av det ökat konstant. De senaste 20 åren har andelen som kremerats i Sverige ökat från 68 procent till 82 procent.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

– Kremationsfrekvensen i landet stiger fortfarande, främst på grund av att den stiger på orter utan eget krematorium. På krematorieorterna har det börjat plana ut sedan en tid tillbaka, säger SKKF:s tekniske rådgivare för krematoriefrågor Torbjörn Samuelsson till Nyhetsbyrån Siren.

Sen krematoriet i Karlshamn stängdes 2014 ligger Blekinges enda krematorium i Karlskrona. Där ser utvecklingen ungefär ut som i resten av Sverige. 1981 kremerades 57 procent av alla avlidna församlings- och pastoratsbor, 2018 låg siffran på 84 procent.

FAKTARUTA

Kremationens historia i Sverige

Att elda avlidna har varit en tradition i många världsreligioner. I det katolska Europa sågs det dock länge som tabu. Innan Sverige kristnades var det dock vanligt att bränna lik.

Inte förrän i slutet av 1800-talet infördes kremation i Sverige då det blev lagligt 1888. Det var läkare och kultureliten som förespråkade kremering. Bland annat var Alfred Nobel en stor förespråkare. Inledningsvis var kyrkan starkt emot införandet på grund av teologiska hinder, bland annat på grund av återuppståndelse.

Kremationen sågs dock som en positiv utveckling då det tog upp mindre mark på kyrkogården och kunde motarbeta vanvård på kyrkogårdar. Kremation var inte en populär begravningsform under de första decennierna.

Under 1930 talet byggdes 18 nya krematorier i Sverige och låg då på tredje plats i Europa. 2007 var första gången som andelen kremerade sjönk sen statistiken började föras på 1930-talet.

KÄLLOR: Populärhistoria, Svenska Kyrkan, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.