Alliansen spricker efter avhopp

Karlskrona Artikeln publicerades
Om Centerns Magnus Larsson spräcker  alliansen blir frågan vilket håll Liberalernas Börje Dovstad väljer att gå?
Foto: Marcus Palmgren
Om Centerns Magnus Larsson spräcker alliansen blir frågan vilket håll Liberalernas Börje Dovstad väljer att gå?

Efter ett möte mellan de tänkta allianspartierna i Karlskrona i onsdags eftermiddag står det klart att Centern i stället väljer att samarbete med Socialdemokraterna för ett styre av kommunen.

Efter de senaste turerna ser det ut som att Socialdemokraterna ska bygga upp en koalition för styret av Karlskrona med hjälp av Centern.

Men det har inte bekräftats av Centern som nöjer sig med att säga att partiet helst ser ett majoritetsstyre. Till SVT nyheter Blekinge säger kommunalrådet Magnus Larsson (C) att han inte är intresserad av ett minoritetsstyre som är beroende av Sverigedemokraterna.

BLT har sökt flera av företrädarna för Alliansen, men trots flera försök har vi inte lyckats nå någon. Ingen har heller svarat på våra meddelande om att vi söker kontakt.

Om Centern spräcker alliansen blir den andra stora frågan vilket steg Liberalerna, med fyra mandat, väljer att ta.

Partiet förväntas nu att höra sig för i en ny runda igen bland medlemmarna för ett beslut – att antingen att vara kvar i allianssamarbete eller ta steget i någon form av samverkan med Socialdemokraterna.

S-partiet har i sin tur möjlighet att inrikta sig på att bygga ett samarbete med Centern och räkna med någon form av stöd från Miljöpartiet och Vänstern – och kanske Liberalerna.

Det som är känt är att Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Karlskrona träffades för ett möte under onsdagen. Men inget av partierna har gått ut med information om vad mötet ledde till.