Ägaren var snabbt tillbaka efter rånet

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Mats Blennow

Redan i morse var den rånade ägaren tillbaka i butiken igen.

– Ja känner ingenting mer än irritation, sa han till BLT.

På onsdagarna är Wandels Tobaksaffär vid Hogland park öppet en timme extra. Ägaren som haft butiken i 18 år stod vid kopieringsmaskinen en bit innanför entrédörren omkring kvart i sex på kvällen.

– Det kom in två killar, varav jag hann se åtminstone den ena i 20-årsåldern . Det var allt jag hann uppfatta innan jag fick en tygbit eller kanske halsduk över munnen. Den drogs åt och hamnade delvis över halsen. De tryckte ner mig på golvet och det blixtrade till i huvudet, inte nu igen, berättade butiksägaren i torsdags.

Han blev nämligen rånad för bara ett och ett halvt år sedan. Då var det riktigt brutalt, han fick en kniv mot halsen, och var sedan bunden i ett utrymme bakom själva affärslokalen. Han fick kämpa i tjugo minuter för att komma loss. Den gången kom tjuven undan med dagskassan, uppskattningsvis högst ett par tusen kronor.

I onsdags gick rånet betydligt snabbare till, det varade i högst 30-40 sekunder. Männen sa inte mycket, möjligtvis ordet "ner!"

– Men plötsligt släppte de halsduken och mig på golvet. Killarna rusade bort till kassaapparaten, öppnade lådan med sedelfack, och rafsade till sig det lilla i kontanter som jag numera har.

Rånarna sprang sedan ut åt ett överraskande håll - genom baksidan till butiken.

– De hade förmodligen varit här och rekat tidigare för att upptäcka en flyktväg. Jag slog larm och polisen kom.

Butiksägaren i 60-årsåldern gick hem och lade sig för att sova och öppnade som vanligt nästa dag igen. Då hade han räknat förlusten till 1 640 kronor. Före de senaste två rånen hade han inte råkat ut för något liknande på 17 år.

Funderar du på att sluta som tobakshandlare?

– Faktiskt håller jag på att försöka sälja företaget i lugn takt. Inte för det här. Det är nog mest av åldersskäl. Just nu känner jag ingenting efter händelsen i onsdagskväll, men man vet ju inte hur det känns längre fram.

– Vi har hållit förhör med den eller de som befann sig i butiken och kollar om det finns övervakningsfilmer. Ingen är gripen, sa Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisen i region syd, i torsdags.