27 idéer – så kan Karlskronas nya entré se ut

KARLSKRONA Artikeln publicerades

27 internationella arkitekter har tagit sig an Karlskronas nya entré.

På måndagsförmiddagen presenteras deras idéer.

Vi uppdaterar löpande med bilder, skisser och text.

Arkitekttävlingen Europan 14 beskrivs som världens största återkommande, internationella arkitekttävling. Vartannat år ställer unga arkitekter från hela Europa upp med innovativa, nyskapande förslag på hur utvalda platser ska utformas.

I år har Hattholmen och kvarteret Muddret, det vill säga entrén in till Karlskrona, funnits med bland de 40 städer som arkitekterna har kunnat sätta tänderna i.

– Vi är med i tävlingen för att säkerställa stor kreativitet och för att kommunen inte ska bli återhållsamma i sitt tänkande kring hur området ska se ut, säger Ola Swärdh, projektledare för Hattholmen.

På måndagen presenterades de 27 olika bidrag som kommit in i tävlingen och 1 december presenteras tre till fem olika vinnare.

– Alla arkitekter är anonyma fram tills vinnarna presenteras. Men inget enskilt bidrag kommer att vinna utan det blir flera och så är tanken att man ska inspireras av dem för att skapa en helhet.

Förut har kommunen trott att det inte skulle gå att bygga något på Hattholmen där oljesilos tidigare stod. Men det ska inte vara något problem.

– Det ska inte finnas några farliga ämnen där utan enbart oljan som självklart måste bort men det är så klart väldigt positivt att det är grönt ljus för att bygga där.

När arkitekterna har utgått från vad som ska finnas med så är det tänkt att 2 000 nya bostäder ska byggas på området fördelat med 1 000 bostäder på Hattholmen och 1 000 på Muddret.

En ny grundskola för årskurs 1-9 med plats för 450 elever är också tänkt att byggas och likaså förskolor och fler båtplatser.

– Behovet av en ny grundskola finns redan nu och när vi då får så många nya boende så blir det ännu större. Det finns barn som behöver pendla från Trossö nu för att gå i skolan, det blir betydligt närmare till det här området.

Om allt går enligt plan så hoppas kommunen att man ska kunna sätta spaden i marken på området om fyra till fem år.

– Det ska tas fram en detaljplan vilket nog ta ungefär två år och sedan ska marken saneras, infrastruktur projekteras och byggas ut. Men ett första hus kan stå klart till 2021, det är något som känns som en bra ambition, säger Swärdh.

Har du någon favoritskiss?

– Det får jag tyvärr inte avslöja. Men jag kan säga så här att det är väldigt olika skisser som vi har fått in. En del har tagit ut svängarna rejält som till exempel de förslag där man vill bygga alla hus på flottar.

Texten uppdateras under dagen.