Vården i väst är bättre än någonsin

Karlshamn Artikeln publicerades
Lars Almroth är nöjd med förändringarna som har gjorts i Karlshamn. Vården är bättre och patienterna ska inte ha påverkats negativt.
Foto:Bo Åkesson
Lars Almroth är nöjd med förändringarna som har gjorts i Karlshamn. Vården är bättre och patienterna ska inte ha påverkats negativt.

Akutsjukvården i Karlshamn har aldrig varit så bra som nu.

Det hävdar Lars Almroth, förvaltningschef för Blekingesjukhuset, efter kritiken om försämrad vård.

Ofta kritiseras sjukvården i västra Blekinge. Men Lars Almroth menar att kritiken är felaktig och kommer från folk som inte själva varit berörda av vården.

– Vården här är uppskattad av de som får den. Blekinge har nöjda patienter, säger han.

Han hävdar att invånarna i västra länsdelen aldrig haft tillgång till så mycket vård som nu, men att den är annorlunda utformad och utnyttjas på ett mer effektivt sätt. Ett tydligt bevis för det menar Lars Almroth är nya akutavdelningen med sex vårdplatser och nio bedömningsplatser. Skillnaden är att patienten inte själv kan sätta sig och vänta på akuten utan måste bedömas först av personal i bedömningsbil eller på jourcentral.

  – Det gör att vi har ett akut omhändertagande dygnet runt som vi inte hade innan. Hittills i år har 700 patienter tagits emot som tidigare skulle behövt åka till Karlskrona, säger Lars Almroth. De som behöver vård får det. Akuten ska inte användas till det som ska lösas av primärvården.

  I väst finns också två bedömningsbilar. De skickas ut av SOS i stället för ambulans, om det inte är högsta prioriterade larm. Det har gjort att 80 procent av ambulansutryckningar har sparats in. Precis i linje med landstingets tankar om att ambulanserna ska användas vid behov, inte som transportmedel.

  Normalt har medicinen, avdelning nio, 20 vårdplatser. Rehabiliteringen, avdelning 20, har 16 platser. Totalt ger det 36 platser, men under sommaren är det 24 då avdelningar har slagits samman. Till detta finns också akutavdelningens sex plus nio platser. Men nytt mot förra sommaren är också det mobila teamet.

  – Det finns just nu sex personer som vårdas i sina hem med våra mobila team. Dessa skulle tidigare ha legat på sjukhus, säger Lars Almrot.

  Kritiken som riktats mot att primärvården fått mer att göra förstår förvaltningschefen, men han menar att det inte blivit värre än de kalkylerat med. Det är tio personer fler som söker till primärvården än tidigare, vilket gäller Samariten och Brunnsgården i Karlshamn. Ökningen till akuten i Kristianstad har inte ens blivit en person per dygn.

  – Visst har primärvården fått mer att göra. Men det är inget som patienterna farit illa av, hävdar Lars Almroth.