Unga lär sig driva företag

Karlshamn Artikeln publicerades

För andra året i rad arrangeras nu Sommarföretagarna där unga entreprenörer lär sig driva egna företag. Hittills har 45 ungdomar i Blekinge och Bromölla anmält sig – vilket är fler än vid samma tidpunkt förra året.

Det ökade intresset att driva egna företag beror till viss del på att det blir allt svårare för ungdomar att hitta sommarjobb tror Lotta Roth som är regionchef för Ung Företagsamhet.

Projektet Sommarföretagarna erbjuder också eget ansvar vilket kan locka en hel del.
– Ungdomarna får ett startkapital på 2 000 kronor som ska användas för att köpa in material till före­taget. Därefter driver de verksamheten helt själva, säger hon.

Från den 23 juni och minst tre veckor är det tänkt att gymnasieungdomar ska bygga upp sina rörelser med kontinuerligt stöd från initiativtagarna på Ung Företagsamhet och Länsstyrelsen i Blekinge län.
– Vi kommer att ha en utgallring och därefter hoppas vi att ett närmare femtiotal ungdomar från Blekinge och Bromölla aktivt kommer att driva företag under hela sommaren, berättar Lotta Roth.

    Ett par av de unga entreprenörerna som medverkade i Sommarföretagarna förra året fortsatte vidare med verksamheten i form av enskilda firmor. Något som man på Ung Företagsamhet även hoppas se efter denna upplaga av projektet.

    Nytt för i år att ung­domarna presenterar sin idé innan företagen sjösätts.
    – Det är otroliga variationer på inriktningarna. Oftast är det kopplat till något intresse som ungdomarna har på fritiden, berättar Lotta Roth.

    Sista anmälningsdagen för projektet är torsdagen den 15 maj.