Tusentals protester mot Väggaplaner

Karlshamn Artikeln publicerades

Väggaplanerna möter ett stort motstånd.
4 199 namnunderskrifter överlämnades till politikerna i går.

Kommunalrådet Sven-Åke Svensson (S) var upptagen med ett vänortsmöte. I stället ryckte kommunfullmäktiges ordförande, partikollegan Ethel Duvskog, ut för att ta emot kopior på de fulltecknade namnlistorna.
– En gedigen lunta, konstaterade Duvskog, när Lars-Gunnar Bengtsson och Stig-Harald Persson, ordförande för Stigmännen respektive Naturskyddsföreningen i Karlshamn, lämnade över densamma i går eftermiddag.
4 199 insamlade signaturer sedan januari – och 50–100 nya namn per dag – fick Bengtsson att känna sig segerviss.
– Ja, jag tror att det här kommer att göra skillnad. Folkviljan måste råda och politikerna måste lyssna i en demokrati. Aldrig någonsin har så många människor engagerat sig i en fråga i Karlshamns historia. Väggaområdet med strandpromenaden ligger medborgarna varmt om hjärtat.
Det man opponerat sig mot är inte minst bostadsbyggarplanerna.
– Det sägs att det blir attraktivt för att få hit boende, men att ha tillgång till parken är väl attraktivt om något? Bostäderna kommer ju bara några få till godo – resten blir utestängda, säger Bengtsson och Persson och understryker naturvärdena och den hälsofrämjande miljön.
– Man får inte bygga mitt i och förstöra detta fina. Tänk på alla de som kommer efter oss.
Duvskog var imponerad och lovade att lämna över ”bibban” till kommunledningen.
– Det är tur att vi har demokrati, och jag tycker att man ska kämpa för något som man inte tycker är rätt, säger hon.
Själv vill hon inte ta ställning i frågan.
– Som politiker skriver jag aldrig på namnlistor. Men om det är så att bogserbåtarna flyttas ut till Stilleryd, som det pratats om, så skulle jag gärna personligen se ett vandrarhem på Ortholmen.
Originalen till namnlistorna har samtidigt överlämnats till byggnadsnämnden. Ärendet finns på nämndens möte den 23 maj, och ska senare upp i fullmäktige.