Trippellycka med nya vårdcentralen

Karlshamn Artikeln publicerades
Mohammad Tahini, Omar Ali, Rahand Kakah, Avin Fares och Piroz Hajou är alla legitimerade läkare, men har fått sin läkarutbildning i Rumänien och Polen. Nu ska de under sex månader jobba på Samariten för att trimmas in som svenska läkare. 3 bilder
Foto:Lena Ehring
Mohammad Tahini, Omar Ali, Rahand Kakah, Avin Fares och Piroz Hajou är alla legitimerade läkare, men har fått sin läkarutbildning i Rumänien och Polen. Nu ska de under sex månader jobba på Samariten för att trimmas in som svenska läkare.

Nyutbildade läkare får jobb. Samaritens vårdcentral får ny personal. Patienterna får mer omsorg.

Det var stor lycka när första utbildningvårdcentralen invigdes.

Primärvårdschef Rosmarie Nilsson är glad när hon klipper bandet till Blekinges allra första vårdcentral med nyutbildad personal. Det är stort och något de längtat efter. Tanken är att nya vårdcentralen ska utveckla primärvården samt öka tillgängligheten och tryggheten för patienterna.

De första läkarna som fått möjlighet att jobba på vårdcentralen är Rahand Kakah, Piroz Hajou, Avin Fares, Omar Ali och Mohammad Tahini. Fyra av dem har fått sin läkarutbildning i Rumänien och en från Polen.

De har pluggat till läkare utomlands eftersom det är mycket svårare att komma in på läkarlinjen i Sverige. Utbildningen är samma, bortsett från att de inte får sin at-tjänst där. Med sex månader på vårdcentralen kompletterar de den medicinska kompetensen och får motsvarande behörighet för att söka sig vidare inom specialistområden.

– Det är lite mer gammaldags i Rumänien, men vi har utvecklats mycket och fått se en ny kultur och ett nytt språk, säger Piroz Hajou.

Landstingets förhoppning är att läkarna efter sina sex månader vill fortsätta arbeta som allmänspecialister i Blekinge. Brist på allmänspecialister är stor och landstinget har svårt att rekrytera ny personal. Skälet att satsningen görs på Samariten är att de är beroende av inhyrda läkare.

De nya läkarna har redan tagit emot sina första patienter och känner att de trivs.

– Det är tur att vi har hamnat här för vi trivs bra och det är snälla arbetskamrater och jag känner mig som hemma, säger Avin Fares från Sölvesborg.

Hon är den enda nya läkaren från Blekinge, men inte den enda som fått så bra intryck att hon kan tänka sig att stanna.

– Det är svårt att veta vad vi vill jobba med, men det känns bra nu, säger Omar Ali.

Anna Svensson, verksamhetschef på Samariten, tycker det är fantastiskt att utbildningsvårdcentralen är i gång och ser det som ett lyft inte minst för patienterna.

– Patienterna möts av två doktorer och får dessutom längre tid. Patienterna får frågan när de ringer och hittills ser vi att det varit positivt, säger hon.

Samariten är Blekinges största vårdcentral och har i dagsläget 15 000 listade patienter.