Teaterintresset växte i skogen

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Teaterintresset började när Annie Risberg och kompisarna i lågstadiet övade på teater i skogen på rasterna. Drömmen har alltid varit att stå på scen, men att bli någon stor stjärna har aldrig varit målet. 2 bilder
Foto:Bo Åkesson
Teaterintresset började när Annie Risberg och kompisarna i lågstadiet övade på teater i skogen på rasterna. Drömmen har alltid varit att stå på scen, men att bli någon stor stjärna har aldrig varit målet.

Det är möten med människor som gör att Annie Risberg trivs på scen.

Och så får hon ju vara någon annan för en stund.

– Teatern är en magisk värld. Det finns så många möjligheter, säger hon.

Det var i skogen allt började. Annie var en blyg flicka, men på rasterna släppte det. Det var då hon och kompisarna spelade teater i skogen.

– Sedan visade vi upp det i skolan, minns Annie.

En fritidsfröken såg Annies intresse för teatern och berätta det för hennes föräldrar. När Annie var nio år gammal ställde föräldrarna henne i kö till Teatersmedjan. Något som visade sig vara en lyckoträff.

– Jag som var blyg insåg att jag kunde gömma mig i olika karaktärer. Det blev någon slags trygghet, där jag vågade mer.

– Teatersmedjan är fantastisk på det sättet, man blir som en stor familj.

Sedan nioåriga Annie klev upp på Teatersmedjans scen för första gången har det bara rullat på. Hon har spelat teater i den egna teatergruppen Teater som vi, med Sandelius Kultur och Nöje och på Kastellet.

– 2007 spelade jag Wendy i Peter Pan. Det var första gången jag hade en huvudroll. Då kända man "wow vad kul".

Annie är utbildad på Blekinge folkhögskola i Bräkne-Hoby och på Skara skolscen. Den sistnämnda har haft elever som Henning Mankell, Noomi Rapace, Allan Svensson och Cecilia Frode.

– Det var en jättebra skola. Vi jobbade väldigt intensivt och lärde känna vår kropp, vår röst och sång bättre.

Drömmen var att arbeta med teatern på heltid. Men snart insåg Annie att ovissheten inte var något för henne. Fasta jobb inom teatervärlden växer inte på träd.

– Jag tänkte att man kan ha flera olika yrkestitlar, säger Annie som de senaste åren har varit vikarie på olika förskolor.

– Jag tycker om att jobba med barn. De är väldigt spontana och har god fantasi. Sedan har man möjlighet att jobba med teatern med dem också. De är roligt att göra dramaövningar och få dem att våga och samarbeta.

Nyligen fick hon sitt första fasta jobb. I slutet av augusti börjar Annie arbeta som elevassistent på Galaxens förskola i Bräkne-Hoby.

– Det känns skönt med ett fast jobb. Samtidigt är jag väldigt säker på att jag vill göra både och. Jag ska inte sluta med teatern. Den har varit en del av mig sedan jag var liten och den vill jag inte vara utan. Teatern får mig att må bra.

FAKTA

Annie Risberg

Ålder: 28.

Bor: Gårdshus i Karlshamn.

Yrke: Elevassistent och skådespelare.

Familj: Sambo med skådespelaren Niklas Holtne, samt mamma, pappa och lillebror.

Blir glad av: Att spela teater och umgås med människor som hon tycker om.

Blir arg av: Orättvisor.

Drömprojekt: ”Det hade varit roligt att spela någon fars eller något galet komiskt.”

Visa mer...