Tågresa blev startskottet för lägret

Karlshamn Artikeln publicerades

Sweden social web camp på Tjärö smygstartade på ett chartrat tåg från Stockholm.

För 170 av deltagarna började SSWC på ett 1960-talståg med avgång från Stockholm. Martina Elm och Jonny Strömberg var värdar på tåget.
– Vi ser till att alla kommer med och är mätta och glada, säger Martina Elm, till vardags marknads-kommunikatör på Hyper Island.

Till deras hjälp hade de en biovagn, en bar och ett quiz om internetkändisar.
– Vi körde en tipspromenad i tåget för att få folk att prata med varandra, säger hon.

Dessutom smygstartade de SSWC med en session om crowdfunding eller gräsrotsfinansiering. Det går ut på att man genom sociala medier samlar in pengar till en idé.
– Det kan röra sig om allt ifrån en film eller en produkt, säger Martin Källström grundare av Memoto och en av talarna.

  Martin Källström gräsrotsfinansierade sin kameraidé. Förutom själva finansieringen menar han att fördelarna med metoden är att man både får marknadsföring och återkoppling om produkten på köpet.
  – Visst, man kan skaffa det på andra sätt. Men med crowdfunding får man det direkt, säger han.

  Gräsrotsfinansiering är ett ämne som lär återkomma under SSWC. Nytt för i år på talarschemat är nämligen en särskild kategori för uppstartsföretag. Andra teman som lär prägla diskussionerna är internet i mobilen, övervakning, marknadsföring, rekrytering och sociala mediepolicyer för företag.
  – Charmen med den här konferensen är att det är ganska tvärvetenskapligt. Temat är sociala medier men det är inte längre en egen grej. Nu är det mer som med mobiltelefoner. Sociala medier har blivit ett medium som alla använder i en rad olika verksamheter, säger Martin Källström.

  I Bräkne-Hoby stod bussar som tog deltagarna till färjan mot Tjärö. Där väntade merparten av resterande deltagare för mingel, barbecue, dans och förberedelser inför morgondagens diskussioner.
  – Det finns många konferenser i Sverige om internet, men ingen som lyckas skapa en sådan avslappnad stämning av öppenhet och generositet som SSWC, säger Martina Elm.

  På väg. Martin Källström, veteran som har deltagit varje år sedan starten 2009 och Martina Elm, som stod för underhållningen ombord.