Sprakande eldshow firade Kulturnatten

En väldresserad eldshow signerad gycklargruppen Pyro och Blekinge Uppvisningsryttare blev en alldeles speciell present till den 20-årsfirande Kulturnatten.
Som i vanlig ordning bjöd på mycket gott och mycket blandat.

Karlshamn
utställning med stil. Rebecka och Melissa Karlsson stilutställning i Citygallerian rönte stort intresse.
Foto:
välkommen. Jens Granhof från Åryd välkomnade till den gemensamma satsningen signerade sju hembygdsföreningar i rådhuset.
Foto:
magiskt. Gycklargruppen Pyro sprutade eld som drakar, och svävande ballonger lyfte Mieån.
Foto:
nattligt firande. Elma Fransson fick en hel Kulturnatt i tioårspresent.
Foto:
uppskattat. Artas hiphopdans möttes av exalterade rop, applåder och visslingar i stadsteatern.
Foto:
ljus. Felicia Kaspersson Liljegren och Ellen Ahlford kollade in Madde Rumbergs häftiga verk Light lite extra.
Foto:
eldfängt. Jonglerande gycklare fascinerade i en eldfängd show.
Foto:
för barn. Florim BBoy, Kesse Kingston och Mohamed ?Moma? Merzi framförde Barn som hjälper barn i samband med insamlingen till Läkare utan gränser och Afrikas svältande. Insamlingen gav cirka 10 000 kronor. blickfång. Delar av filmfestivalen Blick projekterades på olika ställen i staden.
Foto:

När solen sänkt sig efter en högsommaraktig oktoberdag ger sig BLT:s team ut för att sicksacka genom Kulturnatten. Vid Mieån, i höjd med kulturkvarteren och flytande, svävande ballonger, blandas Mezzengers tältinkapslade tunggung med en musikkår som stämmer sina instrument.
Inne i Lokstallarna väntar skådespelare från Turboteatern lite otåligt på att få göra världspremiär, och Elma Fransson vet inte riktigt hon ska välja ur allt roligt som erbjuds.
– Vi får se vad som händer, säger tjejen från Vettekulla, som ändå valt att börja sin 10-årsdag och själva presenten – en helkväll på Kulturnatten – med att pyssla och teckna.
Vid 19-snåret, när dimman rullar in, börjar Drottninggata och stortorg att fyllas med fler strosande besökare. Inne i rådhuset sker något unikt. Sju hembygdsföreningar gör gemensam sak, och Jens Granhof, 70, från Åryd anar en smärre succé.
–Jag tror att vi kan dra nytta av varandra och nå ut till fler, säger han.
Många av Karlshamns – men även Karlskronas och Ronnebys – yngre har satt sig till rätta på stadsteatern – tillsammans utgjorde de en publik på 400 personer. Ledare från Hyresgästföreningens Efter skolan-projekt har samlat erfarna och blivande artister för att underhålla, men också för att samla in pengar till Läkare utan gränser och Afrika.
–Ta chansen att göra förändring, för vi har alla möjligheter i Sverige! uppmanar konferencieren Mohamed ”Moma” Merzi, följt av applåder och visslingar, och ett nummer kallat Barn som hjälper barn ihop med Kesse Kingston och Florim BBoy.
Uppe på torget går det snart inte att urskilja applådsmatter från hästhovars klapp mot kuller­stenar. Åskådare i flerdubbla led runt marknadsplätten följer fascinerat det väldrillade samarbetet mellan gycklargruppen Pyro och Blekinge Uppvisningsryttare.
Det sprutas eld likt drakar, det fräser från förlängda tomtebloss, det hoppas över och mellan brinnande hopprep, det flammar från paraplyskelett, det ställs till med eldfängt tonerspel med flammande fäktscener intill hästar i precisa formationer...
Vid 21.30 har Karlshamn fått ytterligare något att minnas länge, länge. Men den 20-åriga Kulturnatten är ändå bara ung.
Bildspel på
www.BLT.se