Sölvesborgs kommunalråd ställer inte upp för omval

Sölvesborg Artikeln publicerades
Heléne Björklund.
Foto:Lena Ehring
Heléne Björklund.

Kommunalrådet Heléne Björklund (S) kommer inte att ställa upp för omval till perioden 2019-2022.

Efter tre mandatperioder kliver hon nu åt sidan.

– 12 år är en lagom tid, säger hon.

12 år blev det, men i december nästa år lämnar Heléne Björklund sitt uppdrag som kommunalråd i Sölvesborg. Beslutet meddelande hon på onsdagskvällen på Socialdemokraternas medlemsmöte.

– Jag har mycket energi kvar, men jag hade bestämt mig för rätt länge sedan om att tre mandatperioder är lagom och då måste jag leva som jag lär, säger Heléne Björklund.

Har tankarna funnits på att stanna längre?

– Det är klart att jag har tänkt ibland att jag kanske borde stanna en period till, men nu är det här bestämt att jag inte ska det. Jag tror att det är klokt och jag ser framemot att följa processen när en ny kandidat ska tas fram.

Är det en lättnad att beslutet är taget?

– Både och, beslutet hade jag tagit för länge sedan men det har känts lite speciellt de senaste dagarna. Det är lite lättnad nu kanske att det är bestämt och samtidigt börjar en lite vemodig process mot slutet av mandatperioden.

Björklund har nu i stället fått en förfrågan om att bli nominerad till riksdagen.

– Jag har fått frågan om det och jag har tackat ja. Jag känner att jag kommer att klara av det, men samtidigt det är ny mark för mig och det känns spännande och lite läskigt.

Var det givet att säga ja?

– Nej, det var det absolut inte. Jag har fått frågan många gånger men i stället tänkt att jag passar bra här i småstaden och så tycker jag tycker om kommunpolitiken. Men nu la sig pusselbitarna sig på ett bra sätt och trots rätt stora tveksamheter från mig först så kom jag fram till att jag testar efter diskussioner med familjen.

Har du någon gång tänkt tanken att lämna politiken helt?

– Ja, det har funnits dagar där jag gjort det men de är väldigt få. Det är så roligt med politik, men jag har också en lärarutbildning och jag trivdes väldigt bra med att vara lärare vilket jag nog inte är färdig med.

Hur ser du på efterträdare till dig?

– Är det något jag inte oroa mig för så är det de. Vi har jobbat under en lång period i Sölvesborg med att få fram duktiga kandidater så det finns flera.

Peter Jeppsson meddelar samtidigt att han inte ställer upp för omval till riksdagen.

– Jag kommer att avsluta min tjänstledighet efter valet i september 2018 och återgår då i tjänst vid Tredje sjöstridsflottiljen där jag har min anställning, säger han.