Socialtjänsten söker familjer

Karlshamn Artikeln publicerades

Socialtjänsten i Karlshamn ansvarar numera för att hitta familjehem till behövande barn och ungdomar. En uppgift som Vårdförbundet tidigare ansvarade för.
– Nu söker vi efter familjer, säger Claudia Johansson.

Karlshamns kommun har gått ur samarbetet med Vårdförbundet. Det innebär att socialtjänsten själva kommer att utreda och rekrytera familjehem till barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo i sina biologiska familjer.
– Socialnämnden har fattat ett beslut om att avsluta samarbetet med Vårdförbundet och istället rekrytera och utreda familjehem i egen regi, säger Claudia Johansson som är familjehemssekreterare i Karlshamns kommun.
Socialtjänsten söker nu efter familjer som kan tänka sig att ta emot behövande barn och ungdomar. Men det handlar inte om någon enkel rekryteringskampanj, utan det tar tid.
– En familj hör av sig till oss och säger att de kan ta emot barn. Sedan måste vi göra en ganska omfattande utredning där vi undersöker hur lämplig familjen är som familjehem.
Familjen ska även matchas med barnet. Socialtjänsten måste ta ställning till om barnets behov överensstämmer med familjens förmåga. Därför ser socialen gärna att många familjer söker.
– Det viktiga är inte hur familjen ser ut, utan hur deras förmåga ser ut och vad de har för erfarenheter och förutsättningar för att kunna tillgodose ett placerat barns behov.
En del väljer att börja som kontaktfamilj eller kontaktperson, för att prova på hur det känns att ha andra barn i sin familj. Familjehem innebär att barnen flyttar in på heltid.
Hur många har behov av familjehemsplacering i Karlshamn?
– I dagsläget är cirka 25 barn/ungdomar familjehemsplacerade av Karlshamns kommun.