51-åring smugglade 40 000 cigaretter och 6 000 liter sprit

Karlshamn Artikeln publicerades

En 51-årig försökte den 23 januari smuggla in 40 000 cigaretter, över 6 000 liter sprit och dopningsmedel från Litauen till Sverige.

På tisdagen dömdes han till fängelse i ett år och sex månader för grov smuggling och olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Det var den 23 januari som den 51-årige mannen blev gripen vid Stillerydshamnen i Karlshamn när tullen kontrollerade hans lastbil. Det visade sig att lasten innehöll 6 062 liter sprit, flera olika dopningsmedel samt 40 000 cigaretter.

I förhör uppger mannen att han aldrig misstänkte att det fanns något olagligt i lasten och menar att han aldrig skulle ha kört transporten om han visste om det. Han uppger att han fått i uppdrag av sin arbetsgivare att köra transporten där spriten och cigaretterna var gömda bakom en kartongskiva.

Dopningsmedlet uppfattade mannen att det var medicin och inte något olagligt.

Men tingsrätten menar att det är osannolikt att 51-åringen inte visste om vad som fanns med i lastbilen och att han vetat om att det var olagligt.

Han döms nu till ett och sex månaders fängelse för grov smuggling och olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.