Smakfullt samarbete över gränserna
En av tolv personer i gruppen av litauer är Neringa Stancele, som kommer från Rietavas. Tillsammans med sin mor, Raimonda Jusiene, driver hon en restaurang på den bondgård som modern har. Mat och matlagning är deras största passion.
– Vi vill få inspiration genom besöket. Min mamma och jag är inte affärsmän, utan har en passion för matlagning, säger Neringa Stancele.
Sedan sju år tillbaka har Karlshamn och Rietavas haft ett samarbete inom ett utbildningsprojekt, Ed Thech, genom Netport Science Park. Samarbetet har också utvidgats till att handla om mat. Under två år har Litauen varit representerad på matfestivalen, som pågår under Östersjöfestivalen.
Representanter för de två kommunerna har besökt varandra för att hämta idéer och kunna utveckla verksamheter på hemmaplan. Cissi Lingerud, som är verksamhetsledare på Kluk, som är centrum för livsmedelsutveckling i Karlshamn, delgav delegationen från Litauen sina erfarenheter om att utveckla nätverk.
– Vi är en neutral aktör som jobbar med många olika aktörer på många olika sätt. I klustret hjälper vi bland annat varandra med att utveckla verksamheter och att stötta varandra, säger hon.
Laima Dockeviciene, som är chef för turism-, affärs- och informationscentret i Rietavas, betonar att samarbetet med Karlshamn och deltagandet i gränsöverskridande projekt har stor betydelse för hennes hemkommun. Det har gett dem idéer till utveckling.
I Rietavas har ett college stängt och därför har kommunen tomma byggnader berättade hon.
– Vi har fått inspiration när vi har besökt Halda utvecklingscentrum. Det har hjälpt oss att se hur vi kan använda våra byggnader, säger Laima Dockeviciene.
Cicci Lingerud betonade också att utvecklingen av byggnaderna på Västra kajen också är ett exempel som de litauiska besökarna kan ta med sig.
– Från att Carlshamn Mejeri stängde till att det utvecklades ett kluster med företag här, säger hon.
I Rieatavas finns också intresse av att bilda kluster med livsmedel som tema.
– Vi vill bygga matkluster med producenter. Genom samarbetet har antalet besökare ökat och intresset för lokala produkter har också ökat, säger Laima Dockeviciene.