Elin Sandelius serverar en matfest

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Elin Sandelius presenterade Östersjöfestivalens nya inslag på måndagen.
Foto:BO AKESSON
Elin Sandelius presenterade Östersjöfestivalens nya inslag på måndagen.

En matfestival med kockdueller och 50 matproducenter.

Det blir verklighet under Östersjöfestivalen.

– Smakfesten ska vara en oas för matnördar, säger Elin Sandelius.

Det beskrivs som en festival i festivalen. Under torsdagen, fredagen och lördagen i vecka 29 fylls Näsviken med mat.

– Vi ska ha lokala matproducenter, matinspiratörer och kockdueller mellan lokala kändisar och artister. Allt ska andas kärlek till mat, säger Elin Sandelius.

Som BLT tidigare har berättat är teaterprofilen en av spelarna i Anders Jönssons nya festivallag. När Anders Jönsson tar över rollen som festivalamiral efter Conny Nilsson vill han höja nivån på Östersjöfestivalen. Tanken är att besökarna ska känna igen sig, men samtidigt bjudas på nyheter.

Matfestivalen, som har fått namnet Smakfesten, är en av nyheterna. Initiativet kommer från Elin Sandelius som själv har en bakgrund inom matbranschen. Hon är uppväxt med osttillverkning i Jämtland och var med och startade ett mejeri för många år sedan. När hon flyttade till Stockholm och senare träffade sin blivande man, Mats Sandelius, fortsatte hon att sälja ost.

– Vi sålde till fina restauranger i Stockholm och jag var mycket ute på mässor. Så jag tror att jag har ett hum om vad besökare och utställare vill ha.

Elin Sandelius hoppas att Smakfesten blir ett lyckat inslag som kan utvecklas från år till år.

– Vi vill göra något som vi kan bygga på och utveckla. Vi ska kombinera mat och dryck, det finns många mikrobryggerier här. Sedan är det framför allt viktigt med kvalité.

Initiativtagaren vill se lokala producenter, men även en internationell touch.

– Vi vill ha inslag från baltländerna och alla nya kulturer som finns omkring oss ska finnas representerade, avslutar Elin Sandelius.

FAKTA

Det här vet vi om nya Östersjöfestivalen

Elin Sandelius ansvarar för karnevalen, som i år enbart arrangeras en dag, samt Smakfesten.

Sångtävlingen Baltic Song Contest skrotas.

Festivalkvällarna får olika teman. Torsdagen blir en Karlshamnskväll, fredagen en Sverigekväll och lördagen en kväll med Europatema. Onsdagskonserten behålls.

Anders Jönsson är ny festivalamiral.

Visa mer...