Åklagaren yrkar på sex års fängelse för småbarnsmamman

Asarum/Karlskrona Artikeln publicerades
Klockan nio på torsdagen inleds rättegången i Blekinge tingsrätt i Karlskrona.
Foto:Patric Söderström
Klockan nio på torsdagen inleds rättegången i Blekinge tingsrätt i Karlskrona.

Den 32-åriga småbarnsmamman riskerar ett långt fängelsestraff och kan tvingas betala skadestånd på upp till en halv miljon kronor.

På torsdagen hålls rättegången i Blekinge tingsrätt där kvinnan står åtalad för grov mordbrand.

Under förmiddagen gav den tilltalade kvinnan sin version av vad som egentligen hände på Frälsegårdsvägen i Asarum natten till den 1 september.

BLT:s reporter på plats, Towe Olsson, rapporterar att kvinnan varken erkänner eller förnekar brott på grund av att hon var berusad. Hon har inga minnesbilder av att hon har hanterat någon eld, enligt hennes advokat Sofia Jacobsson.

Kvinnan berättar att hon var i källaren flera timmar under kvällen.

– Jag går på toa. Dricker några öl och skriver i min anteckningsbok, säger kvinnan i förhör i Blekinge tingsrätt.

Hon berättar att hon har flera minnesluckor från kvällen. Men hon skulle aldrig tända eld i källaren.

– Jag skulle aldrig kunna göra något som skadar någon.

Samtidigt erkänner kvinnan att hon var ensam i källaren under kvällen. Hon kan inte förklara varför det började brinna.

– Nej, jag vet inte hur branden startade.

Åklagaren: Är det inte märkligt att du var den enda som var i källaren den kvällen då det började brinna?

– Jo det är det.

Du har ingen förklaring?

– Nej, jag vet inte hur branden startade.

Kan du ha startat den?

– Nej, jag tror inte det.

Åklagaren yrkar på sex års fängelse.

– Hon ska dömas för grov mordbrand. Påföljden ska bli sex års fängelse, säger åklagare Anna Johansson.

Det var strax efter midnatt fredagen den 1 september som det började brinna i flerbostadshuset på Frälsegårdsvägen. En man som bor i huset slog larm till SOS och kort därefter anlände räddningstjänsten. Brandmännen möttes av kraftig rök i källaren och i trapphuset.

Räddningstjänsten evakuerade flera boende, och en hund, med hjälp av hisskorg. Totalt tvingades 19 personer lämna sina hem tillfälligt.

Snabbt fattades det misstankar om att en kvinna hade tänt eld i källaren. Vittnet som slog larm om branden hade tidigare sett en berusad kvinna där nere.

En polishund spårade upp kvinnan i en trädgård strax intill brottsplatsen. Den 32-åriga kvinnan satt gömd bland törnbuskar. Hon greps kort därefter och anhölls senare misstänkt för grov mordbrand. Hon har suttit häktad sedan den 4 september.

I förhör har kvinnan nekat till brott. Hon har gett flera förklaringar till varför hon var i källaren den där natten. En av dem är att hon var dålig i magen och behövde låna en toalett. Kvinnan har medgett att hon var berusad efter att ha druckit starköl och att hon har minnesluckor från natten. Hon har också berättat att hon har ekonomiska problem och att det har brunnit i en av hennes tidigare bostäder.

Rättegången beräknas pågå enbart under torsdagen. Fälls kvinnan sedan för grov mordbrand kan det bli ett långt fängelsestraff. Maxstraffet för grov mordbrand är livstids fängelse. Hon kan också tvingas betala närmare en halv miljon kronor i skadestånd till de boende på Frälsegårdsvägen som vill ha ersättning för sina prylar som de förvarade nere i källaren.