Slipper rättspsykiatrisk vård efter balkongbranden

TRENSUM Artikeln publicerades
Hovrätten ändrar påföljden för kvinnan som bedöms ligga bakom branden i Trensum.
Hovrätten ändrar påföljden för kvinnan som bedöms ligga bakom branden i Trensum.

Kvinnan dömdes till rättspsykiatrisk vård efter balkongbranden i Trensum.

Nu ändras straffet till skyddstillsyn av hovrätten.

Kvinnans psykiska hälsa bedöms ha blivit mycket bättre.

I oktober 2017 utbröt en brand på en balkong i Trensum.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, misstänktes ha startat den. Enligt åklagaren hade hon tänt eld på bland annat medicinförpackningar. Enligt räddningstjänsten så nådde flammorna högt upp på väggen.

Hon åtalades för grov mordbrand, men dömdes i tingsrätten i stället för grov allmänfarlig vårdslöshet. Rätten skrev i domen att det var helt klart att kvinnan låg bakom branden, men det gick inte att slå fast exakt hur den uppstått.

Påföljden i tingsrättens dom blev rättspsykiatrisk vård, vilket innebär att man överlämnas till psykiatrisk vård där man är frihetsberövad.

Domen överklagades dock till Hovrätten för Skåne och Blekinge, som nu ändrar påföljden. Kvinnan bedöms fortfarande ha gjort sig skyldig till grov allmänfarlig vårdslöshet, men rätten konstaterar att mycket har förändrats i kvinnans personliga förhållanden sedan tingsrättsdomen. Kvinnan har genomgått flera vårdinsatser på frivillig basis och hennes hälsa har förbättrats påtagligt. Påföljden ändras därför till skyddstillsyn i kombination med fortsatt vård och behandling. Kvinnan ska även betala närmare 71 000 kronor i skadestånd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.