S starkast - men bekymrat

Karlshamn Artikeln publicerades
Stämningen var avslagen hos Socialdemokraterna sent på söndagskvällen. Kommunalråd Per-Ola Mattsson och Andreas Saleskog var bekymrade över Sverigedemokraternas framgångar.
Foto: LENA EHRING
Stämningen var avslagen hos Socialdemokraterna sent på söndagskvällen. Kommunalråd Per-Ola Mattsson och Andreas Saleskog var bekymrade över Sverigedemokraternas framgångar.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti i Karlshamn.

Men frågan är vilka de ska styra med för att få majoritet.

En sak är i varje fall säker; det blir inte SD.

På Socialdemokraternas valvaka i Folkets hus var det inte direkt klackarna i taket på söndagskvällen. Kommunalråd Per-Ola Mattsson och kollegan Andreas Saleskog följde siffrorna noggrant på en dataskärm.

– Där tappar vi, där, och där också, säger Per-Ola Mattsson.

Undertecknad befann sig på samma valvaka för fyra år sedan. Då var det betydligt gladare stämning. I skrivande stund ser det ut som att S tappar både på riksdagsplanet och lokalt. Per-Ola Mattsson var mycket bekymrad. Inte bara på grund av det egna paritets siffror, utan för Sverigedemokraternas framgångar.

Kan ni tänka er att samarbeta med SD lokalt?

– Nej. Det är helt uteslutet på grund av deras människosyn.

Karlshamn har de senaste åren styrts av S, C och L. För att få fortsätta styra kan det krävas fler samarbeten.

– Vi kan behöva söka stöd någon annanstans. Det skulle kunna vara KD (som var med i koalitionen förrförra mandatperioden reds. anm), och det skulle också kunna vara någon annan.

Moderaterna?

– Inte just nu, men vi får se vilken situation som dyker upp, vi måste styra kommunen. Men nej, de ligger inte etta på vår lista.

Räknar du med att fortsätta som kommunalråd?

– Vi är starka, men jag vill avvakta tills vi har alla siffror, säger Per-Ola Mattsson.