Ridklubb öppnar igen– hästen hade inte kvarka

Karlshamn Artikeln publicerades
Ridklubben öppnar igen som vanligt. Hästen hade inte kvarka.
Foto: Eva Sonesson
Ridklubben öppnar igen som vanligt. Hästen hade inte kvarka.

Ridklubben i Janneberg har öppnat igen.

Provsvaren på kvarka var negativa och hästen är tillbaka i stallet.

Ägarna till ridklubben agerade direkt när en häst började hosta och visa symtom på sjukdom på den smittsamma hästsjukdomen kvarka.

Hästen sattes i isolering och ridklubben stängde för inkommande hästar. Inga hästar fick heller lämna anläggningen och alla personer som vistades i ridklubben och stallarna fick restriktioner.

Nu efter två dygn kan ridklubben andas ut. Veterinärproverna visar att hästen inte hade kvarka. Och därför hävs restriktionerna.

– Vi är såklart glada att kunna öppna anläggningen igen, säger Verksamhetschefen . Det är vårt ansvar att ta misstankar på allvar, och den här gången gick det ju bra.

Ridklubbens agerande visar hur viktigt det är att ha isoleringsboxar på anläggningen.

– Det är något vi kommer att sätta i gång att bygga så snart det bara går, säger ordförande Anna Lindqvist i ett pressmeddelande på tisdag kväll.

Ridskolan har varit i gång som vanligt under de två dygnen, men en hoppträning ställdes in.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.