Raka vägen till jobb för 17 nyanlända

Karlshamn Artikeln publicerades
Det har varit hårda bud för Adel Abu Rashed från Syrien när hans handledare på Väggahallen Ann Ryberg sett till att det inte fuskas med språket.
Foto: Lena Karlsson
Det har varit hårda bud för Adel Abu Rashed från Syrien när hans handledare på Väggahallen Ann Ryberg sett till att det inte fuskas med språket.

Skräddarsydd utbildning för nyanlända tillgodoser kommunens efterfrågan på städare. Karlshamnsmodellen uppmärksammas nu av andra kommuner.

Adel Abu Rashed och hans 16 studiekamrater firade examen med tårta på måndagseftermiddagen. De har gått en utbildning som gör dem till eftertraktade byten på arbetsmarknaden.

Sedan i mars har de gått den 25 veckor långa arbetsplatsutbildningen som nu gjort dem till experter på städning och vaktmästeri. Och de får högsta betyg både av Håkan Thunell på Lärcentrum och av sina handledare bland kommunens ordinarie personal inom städning och underhåll

– Utbildningen var planerad för tolv deltagare men vi tog in sjutton till en provperiod på fem veckor med tanken att en del skulle hoppa av. Men alla var så duktiga och motiverade att vi satsade på att låta hela gruppen gå kvar, säger Håkan Thunell.

Håkan Thunell och Karlmen Björkman på Lärcentrum är stolta över att ha utvecklat ”Karlshamnsmodellen” som gör alla till vinnare.
Foto: Lena Karlsson
Håkan Thunell och Karlmen Björkman på Lärcentrum är stolta över att ha utvecklat ”Karlshamnsmodellen” som gör alla till vinnare.

Utbildningen är egentligen en form av anställning där det även har ingått språkundervisning.

– Det här yrkesanpassade språkutbildningen har fungerat mycket bättre än vanlig SFI, konstaterar Håkan Thunell.

– Vi har bara pratat svenska så de har varit tvungna att lära sig, säger Ann Ryberg som arbetar på Väggahallen där utbildningen har ägt rum.

Först ville hon inte alls vara handledare när erbjudandet kom från hennes arbetsgivare Städservice i Karlshamns kommun. Men hon har inte ångrat att hon lät sig övertalas och gillar verkligen sin elevs ambitiösa inställning.

– Han har antecknat allt.

– Och om vi absolut inte kan förstå varandra så har vi googlat efter översättning på telefonen.

Nu återstår fem månader av utbildningsprojektet som har genomförts som ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Vuxenutbildningen och Städservice i Karlshamns kommun. En del av deltagarna går raka vägen till en anställning medan andra fortsätter att vara anställda inom projektet ett tag till

Alla i projektet har vunnit något. Kommunen har fått tillgång till arbetskraft inom ett bristyrke. De nyanlända har fått utbildning och en fot på arbetsmarknaden.

-Vår samverkan har givit ett väldigt gott resultat för individen, säger Karmen Björkman på Lärcentrum. Vår modell har nu fått namnet ”Karlshamnsmodellen” och vi ser redan att andra kommuner intresserar sig för vad vi gjort.

– Vi kan också använda modellen inom andra yrkesområden som har svårt att rekrytera rätt kompetens.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.