Politiker kan inte lova mer pengar till skolan

Karlshamn Artikeln publicerades

Tobias Folkesson (S), ordförande nämnden för barn, ungdom och skola (bus) kan inte lova mer pengar för skolans verksamhet. Han hoppas en höjning av lärarnas kompetens ska ge effekt på barnens prestationer.
Och ger regeringen en känga för att genomdriva reformer utan finansiering.

– Det är en väldigt dålig tajming att genomföra reformer utan att det följer med pengar när det redan är dyrtider för kommunerna. I stället har man valt individuella skattesänkningar och en sänkt krogmoms på 5,4 miljarder kronor. De pengarna hade regeringen kunnat ge skolan under reformtiden, säger Tobias Folkesson.

I gårdagens BLT kunde vi berätta att lärarna tröttnat på att inte ha resurser för att bedriva en bra undervisning.

Därför har Lärarnas Riksförbund beslutat att hålla en demonstration på torget nästa vecka. Tobias Folkesson konstaterade att bus-nämnden inte kan plocka fram mer pengar.
– Jag hade blivit jätteglad om vi hade kunnat det. Nu är det kommunstyrelsen som behandlar den frågan. I bland får jag en känsla av att folk tror att vi har en påse pengar som vi sitter och håller på, men det gör vi absolut inte, säger han.

Är du inte rädd att det blir dålig kvalitet på undervisningen?
– Jag hoppas inte det. Trots att vi gör anpassningsåtgärder har vi ett högre nyckeltal per 100 elever jämfört med jämförbara kommuner.

Tobias Folkesson påpekade att bus-nämnden fick 6,5 miljoner kronor extra i årets budget och den summan får nämnden även för 2013. Han underströk att antalet barn ökar i barnomsorgen medan elevantalet är vikande inom skolan.

Lärarna befarar att de svaga eleverna i skolan kommer att drabbas?
– Nämnden delar inte ut de resurserna, utan det gör förvaltningen utifrån ett fastställt system. Men vi har varit rätt tydliga från nämnden om att det inte får drabba de svagare eleverna.

Karlshamns kommun står sig ändå rätt bra jämfört med närliggande kommuner konstaterade Tobias Folkesson.
– Man kan bara se hur det är i Karlskrona, säger han.

Vad tycker du om att lärarna ska demonstrera?
– Jag tycker det är jättebra. Är man missnöjd ska man demonstrera. Jag är fackligt engagerad inom IF Metall och det är nästan en skyldighet när man är fackligt engagerad.

Kommer du att träffa lärarna under demonstrationen?
– Det är möjligt om jag är på torget. Annars ska jag träffa föräldrar och personal på Bodetorpsskolan och i Mörrum framöver.

Kan du få mer pengar från kommunstyrelsen?
– Har man inte mer pengar har man inte mer pengar. Men sedan för jag en diskussion med budgetberedningen. Det har vi gjort tidigare år.