Per-Ola Mattsson: ”Vi ska hitta en lösning”

Karlshamn Artikeln publicerades
Socialdemokraterna med Per-Ola Mattsson i spetsen är fortsatt störst parti i Karlshamn. Men frågan är vilka de ska samarbeta med för att få majoritet.
Foto: LENA EHRING
Socialdemokraterna med Per-Ola Mattsson i spetsen är fortsatt störst parti i Karlshamn. Men frågan är vilka de ska samarbeta med för att få majoritet.

Vilka ska styra Karlshamn?

Det är den stora frågan som än så länge saknar svar.

Men, Per-Ola Mattsson (S) kan tänka sig en hoppande majoritet.

Dagen efter valet är det mycket som hänger i luften. Ovisst är ordet som bäst beskriver läget. Så också i Karlshamn som sedan flera år tillbaka styrs av Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna. Tillsammans har de haft 26 mandat. Efter söndagens val är den gemensamma siffran 25 mandat, vilket inte räcker för majoritet.

– Vi ska ha styrelsemöte i kväll (läs måndag kväll) för att diskutera framtiden. Vi har samarbetat med Centern och Liberalerna och det har fungerat bra, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Hans förhoppning är att den konstellationen ska fortsätta. Ett alternativ som han ser det är en hoppande majoritet.

– Det fungerar i många andra kommuner. Då chansar man när frågorna kommer upp till fullmäktige och hoppas att någon annan gillar det, säger Per-Ola Mattson.

När BLT pratar med honom har han ännu inte haft kontakt med ledarna för C och L om ett fortsatt samarbete. Men från Liberalerna låter tongångarna positiva när BLT ringer upp.

– Alla partier vill få så mycket makt och inflytande som möjligt för att få igenom sin politik. Det kan man inte göra i opposition, säger Emanuel Norén (L).

Mats Dahlbom som representerar Centerpartiet vill ännu inte ge några löften.

– Det är mycket som känns löst just nu och vi måste prata igenom resultatet i partierna först innan vi kan prata om framtiden, tycker Mats Dahlbom (C).

Många samtal lär följa i veckan. En sak är i varje fall säker, Socialdemokraterna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna för att få majoritet.

– Dörren till SD är stängd och dörren till M är väl inte så jätteöppen. I övrigt pratar vi gärna med partierna och försöker hitta konstellationer som håller i fyra år. Vi ska hitta en lösning som är bra för Karlshamn, lovar Per-Ola Mattsson.

Vad händer med kommunalrådsposten?

– Det är väl rimligt att tror att den går till det största partiet om vi kommer överens om majoritet. Men skulle SD, M och något annat parti bilda majoritet, då är det väl Magnus Gärdebring (M) som sitter där, säger Per-Ola Mattsson.

Fakta

Så många mandat har partierna efter valet

S: 18.

M: 11.

SD: 9.

C: 5.

L: 2.

KD: 2.

V: 2.

MP: 2.

Visa mer...