Pengar till ishall klubbades under protest

Mörrum Artikeln publicerades
Kommunen har inte lagt pengar på isytor på 50 år och klubbade i går 120 miljoner kronor till den nya träningshallen i Jössa. Men det skedde under protest av oppositionen.
Foto: Lena Ehring
Kommunen har inte lagt pengar på isytor på 50 år och klubbade i går 120 miljoner kronor till den nya träningshallen i Jössa. Men det skedde under protest av oppositionen.

Nu har politikerna klubbat satsningen på 120 miljoner kronor till den nya träningshallen i Jössa.

Men kritiken är vass från Karlshamnsoppositionen. Med kommunens ekonomiska läge är det oansvarigt att påbörja bygget, resonerar de.

Satsningen på den nya träningshallen i Jössa har varit på gång i många, många år och i höstas togs det symboliska spadtaget. Det skedde när E.on lämnade besked om att deras 450 meter långa elkabel gick att gräva ner.

Under måndagen klubbade också politikerna i kommunstyrelsen att de 120 miljonerna till bygget finns och att det bara är att sätta igång. Men de var långt i från eniga. Majoriteten menar att bygget måste till och att föreningarna väntat länge på mer isyta. Satsningen menar de är på något som bygger samhället genom en prioritering på ungdomar och ideella krafter. Nya isallen och upprustningen av vägar behövs inte bara för idrotten utan också för allmänheten.

– Detta ger goda möjligheter inte bara för idrotten som väntat i många år utan också för allmänheten som får större möjligheter att åka, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Karlshamnsoppositionen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill stoppa satsningen. Inte för att satsningen är dålig utan på grund av det ekonomiska läget som Karlshamns kommun befinner sig i. Det tycker satsningen är direkt oansvarig i nuläget.

– Det är smärtsamt att stoppa projektet. Men mångårig ekonomisk misskötsel ger oss inget annat val, säger Magnus Gärdebring (M).

– Vi kan inte acceptera att äldreomsorg, skola och förskola ska vara med och betala denna träningshall. Det arbetas med stora besparingar och anpassningar inom vård, skola och omsorg. Vad säger de styrande i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern till dem i dag, frågar sig Britt Jämstorp (KD).

Förutom kostnadsökningar som blivit under åren menar motståndarna att det tillkommer ökad driftskostnader på drygt 8 miljoner årligen. De vill veta vem som påverkas negativt av det. Men var pengarna ska tas lägger sig Per-Ola Mattsson inte i och kan inte svara på.

– Det är inte konstigare än något annat utan blir som med all annan drift, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.