Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

På väg mot en annan verklighet

Gymnasieeleverna bjuds på en annan verklighet.
Den är virtuell och även ljudlig.
Det är Forskarfredag på Kreativum.
Karlshamn • Publicerad 28 september 2018
Hugo Oscarsson, teknikprogrammet på Väggaskolan i Karlshamn, provade att köra motorcykel i den virtuella verkligheten. ”Körlärare” var Markus Fiedler, BTH i Karlshamn under dagens Forskarfredag på Kreativum.
Hugo Oscarsson, teknikprogrammet på Väggaskolan i Karlshamn, provade att köra motorcykel i den virtuella verkligheten. ”Körlärare” var Markus Fiedler, BTH i Karlshamn under dagens Forskarfredag på Kreativum.Foto: LENA EHRING

Omkring 200 elever från Väggaskolan, Karlshamn, Nordenbergsskolan, Olofström och Knut Hahnskolan, Ronneby, var på plats på för att lära sig mer om forskning inom olika områden. Vid elva olika stationer fick de möjlighet att roa sig under denna vetenskapliga festival.

Vid en av stationerna var det möjligt att gå runt i en virtuell verklighet, bland annat i en skog eller i ett ånglok. På en motorcykel satt Hugo Oscarsson, teknikprogrammet på Väggaskolan, med de speciella glasögonen på sig.

Annons

–Det är kul. Det känns i hela kroppen, säger han.

Med ett par andra glasögon befann sig plötsligt bäraren av dem i en blandad verklighet, där det dök upp virtuella figurer i lokalen.

–I framtiden skulle du kunna sätta på dig dem om din bil gick sönder. Då behöver du ingen mekaniker, utan kan laga den själv, säger Jonas Svegland, BTH i Karlshamn.

Forskarna Linus De Peters och Sebastian Hastrup, BTH i Karlshamn, berättade för gymnasisterna om hur det är möjligt att använda sig av ljud. De demonstrerade bland annat en ljudinstallation.

– Det är spännande och intressant, säger Isabella Strömberg, naturvetarprogrammet, Nordenbergsskolan, som kan tänka sig en framtida bana som forskare, men hon vet ännu inte inom vilket område.

Isabella Strömberg och Hilda Axelsson, naturvetarprogrammet på Nordenbergsskolan i Olofström, får höra om möjligheten att skapa ljud digitalt. Sebastian Hastrup, BTH i Karlshamn, visade dem hur en prototyp av en app fungerade i en ljudinstallation.
Isabella Strömberg och Hilda Axelsson, naturvetarprogrammet på Nordenbergsskolan i Olofström, får höra om möjligheten att skapa ljud digitalt. Sebastian Hastrup, BTH i Karlshamn, visade dem hur en prototyp av en app fungerade i en ljudinstallation.Foto: LENA EHRING
Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons