Omsorgen måste spara 39 miljoner

Karlshamn Artikeln publicerades
Omsorgsnämndens ordförande Leif Håkansson (S) anser att framtiden inom omsorgen är tuff men fullt realistisk.
Foto: Bo Åkesson
Omsorgsnämndens ordförande Leif Håkansson (S) anser att framtiden inom omsorgen är tuff men fullt realistisk.

Under 2019 måste omsorgsförvaltningen spara 39 miljoner kronor.

Både politiker och förvaltningens chef tror att det ska gå utan uppsägningar av personal. Men förändringar väntar.

Omsorgsnämnden hade räknat med ett krav på effektiviseringar under 2019 med 15 miljoner kronor. Men det blev 39 miljoner kronor.

Redan i slutet av förra året hämtade förvaltningen hem pengar sedan de vände ett minus på 3,8 miljoner till ett plus på 988 000 kronor. I samband med arbetet påbörjade de stora insatserna och gjorde noggrann översyn av ekonomin, vilket nu gör att nämndens ordförande Leif Håkansson (S) och förvaltningschef Torill Skaar Magnusson tror att anpassningar kan göras utan påverkan på personalen.

– Det sista vi gör är att säga upp personal, säger Torill Skaar Magnusson som dock inte kan lova att hon håller fast vid uttalandet om några månader.

Båda menar att budgeten är lagd utifrån en rimlighetsbedömning. Det innebär bland annat arbetet att bemanningen av personal ska styras dit den behövs. Tidigare har det varit mer generell bemanning, men framöver ser de en bemanning där behovet finns. Med en omstrukturering utnyttjas arbetskraften bättre.

De räknar också med att ta hem kostnader genom att Perennagården och Persgården flyttar in på Östralycke. Samtidigt flyttar hela stadens hemtjänst till ett ställe, ute på Pilen vid Österport, dit flytten redan är igång. Där räknar de med att spara pengar genom att säga upp lokalerna dels på Brunnsgården och dels i förra scoutstugan. Det ger också samordningsvinster och ett minskat behov av bilar.

Förvaltningen ska också noga se över återbesättning av personal om någon slutar.

Leif Håkansson ser utmaningen som tuff, men realistisk och lovar att de ska följa utvecklingen noga. Även Torill Skaar Magnusson är positiv och tror det blir bra både för vårdtagare och personal.

– Det finns alltid risker när man inte har reserver att ta av och det är också en risk när vi inte har hela året på oss, men vi har kloka medarbetare med många goda idéer. Många vill jobba och bidra till en bra kvalitet, säger Torill Skaar Magnusson.

Torill Skaar Magnusson har besparingar att lösa på 39 miljoner kronor inom omsorgen.
Foto: Towe Olsson
Torill Skaar Magnusson har besparingar att lösa på 39 miljoner kronor inom omsorgen.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.