Nytt dop för tankfartyg

Karlshamn Artikeln publicerades
Modellen av tankfartyget Emma Fernström är i skala 1:100 och har nu återdöpts på Blekinge Sjöfartsmuseum av Elisabeth Fernström. För 57 år sedan fick originalet sitt namn redare Erik K Fernströms mamma, Elisabeths farmor. Originalet kostade runt 30 miljoner kronor när det byggdes. 6 bilder
Foto:Lena Ehring
Modellen av tankfartyget Emma Fernström är i skala 1:100 och har nu återdöpts på Blekinge Sjöfartsmuseum av Elisabeth Fernström. För 57 år sedan fick originalet sitt namn redare Erik K Fernströms mamma, Elisabeths farmor. Originalet kostade runt 30 miljoner kronor när det byggdes.

9 år gammal döpte Elisabeth Fernström ett tankfartyg.

Världens största tankfartyg hade världens yngsta gudmor.

Nu har hon återdöpt modellen av Emma Fernström.

Måndagen var en historisk dag på Blekinge Sjöfartsmuseum. Modellen av tankfartyget Emma Fernström är på plats och för att fira återdöper Elisabeth Fernström fartyget hon döpte första gången 1959.

– Vi hade tränat på ramlösaflaskor hemma. Jag minns att det var kallt och blåste och jag undrade var båten var för jag såg bara en vägg framför mig, berättar Elisabeth Fernström som då bara var 9 år gammal och hade rosor i händerna och hatt på huvudet.

Men flaskan med champagne krossades och flickan blev gudmor åt båten som fick farmors namn, Emma Fernström.

Under måndagen krossades ingen flaska utan en kork smällde. Pekfingret doppades i champagne och med fingret mot fören kunde Elisabeth Fernström denna gång stolt och med full kunskap kring båtdop säga: "Jag döper dig till Emma Fernström", må Gud skydda och bevara din besättning."

– Det känns jättebra. Hon tillhör Karlshamn och ska såklart stå här och det är dessutom inte långt från kajen hon kom till när hon anlöpte Karlshamn första gången 27 april 1960, säger Elisabeth Fernström.

Fernströms Rederier grundades 1882.

Fakta

Emma Fernström

16 december 1959 döptes fartyget Emma Fernström.

Fartyget väger 30 500 ton.

Det är 200 meter långt, 15 meter djupt och 24,5 meter brett.

Besättningen var 45 personer.

Första kaptenen hette Sven Lindberg.

Modellen, i skala 1:100, finns numera på Blekinge Sjöfartsmuseum.

Visa mer...