Nya brandstationen blev räddningen

SVÄNGSTA Artikeln publicerades
Svängsta hade kunnat stå utan brandstation om det inte hade satsats två miljoner kronor på lokalen på Haldaområdet. Kenneth Jensen, förbundschef, är glad över satsningen.
Foto:Bo Åkesson
Svängsta hade kunnat stå utan brandstation om det inte hade satsats två miljoner kronor på lokalen på Haldaområdet. Kenneth Jensen, förbundschef, är glad över satsningen.

Nu slipper brandmännen i Svängsta trängas.

Den nya brandstationen är ett välkommet lyft.

– Det är en trygghet för orten att vi finns kvar här.

Det säger Kenneth Jensen, förbundschef på Räddningstjänsten Västra Blekinge. För faktum är att utan den nya stationen på Haldaområdet fanns risken att räddningstjänsten skulle lämna Svängsta.

Den gamla brandstationen var underkänd på flera punkter i Arbetsmiljöverkets regelbok. Det saknades omklädningsrum och duschar och ventilationen var dålig. Dessutom var det väldigt trångt.

Efter Arbetsmiljöverkets kritik började räddningstjänsten leta efter en ny lokal. Den gamla stationen från 1956 gick nämligen inte att bygga till. Lösningen blev en flytt några hundra meter bort.

  Den nya brandstationen, innanför grindarna på Haldaområdet, är rymlig med omklädningsrum både för män och kvinnor, samt duschar.

  – 2016 borde det finnas duschar både för män och kvinnor på en arbetsplats, tycker Kenneth Jensen.

  På brandstationen i Svängsta jobbar deltidsbrandmän. Det är tre skift, med fem personer i varje, plus reserver, som rycker ut på olyckor och bränder. Från det att larmet går ska de vara ombytta och klara för utryckning inom fem minuter.

  Den nya stationen betyder mycket för brandmännen, berättar Kenneth Jensen.

  – Nu har vi god arbetsmiljö och det finns deltidare som säger att de kan jobba några år till, i stället för att sluta. Det är tack vare den nya stationen.

  FAKTA

  Brandstationer

  Räddningstjänsten har fem brandstationer i västra Blekinge: Karlshamn, Svängsta, Olofström, Mjällby och Sölvesborg. Dessutom finns det ett brandvärn i Kyrkhult.

  Samtliga stationer, förutom Svängsta, är i behov av insatser för att förbättra arbetsmiljön. Som BLT tidigare har berättat är Karlshamns station i stort behov av åtgärder. Man tittar på om det ska byggas helt nytt eller om den befintliga ska renoveras.

  Visa mer...

  SIFFRAN

  35

  larm per år har brandstationen i Svängsta.

  Visa mer...