Ny utomhussatsning under Kulturnatten

Karlshamn Artikeln publicerades
Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamn.
Foto: Gunnel Persson
Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamn.

Inför årets kulturnatt står både nya aktiviteter och aktörer på programmet. Dessutom ska det för första gången finnas en utomhusscen.

Den 5 oktober är det dags för årets upplaga av Kulturnatten.

– En sak vi har pratat om är att det ska hända något på torget och utomhus. Nu ska vi ha en scen, inte i närheten av så stor som den under Östersjöfestivalen men en lite scen på torget, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamn.

På scenen kommer lokala akter att ta plats under kvällen. Satsningen görs i ett samarbete mellan Kultur i Karlshamn, Studieförbudet vuxenskolan, Studieförbundet ABF och Musik i Carlshamn.

– Vi hoppas att det inte ska spöregna. Akterna är skyddade men det blir inte mycket folk om det regnar. Det är kul att det hörs och syns ute att det är kulturnatt, säger hon.

Det är flera nya aktörer som deltar i år bland annat Sparbanken, Husman Hagberg, Friends and flavors och Retroverket.

– Det är mycket konst bland de nya aktörerna, säger Ekvall Liljeqvist.

Nytt är också att dansföreställningen Näss visas. Den är en blandning av streetdance, marockansk folkdans och nycirkus.

– Det är något vi aldrig tidigare har haft under Kulturnatten, säger hon.

Föreställningen hålls i Lokstallarnas stora lokal där en ny scen har invigts. Bakom föreställningen med Näss står Regionteatern och Riksteaterföreningen. Detta är dock den enda programpunkt under Kulturnatten som kostar något.

Till Karlshamns bibliotek kommer Katarina Ewerlöf. Hon är inte bara skådespelerska utan även ljudboksuppläsare. Enligt Pernilla Ekvall Liljeqvist läser allt fler ljudböcker och därför vill de hylla den. Ewerlöf ska berätta varför hon läser in ljudböcker och vad som är vitsen med dem.

På plats på biblioteket ska även två författare vara. Jonas Lindström som har skrivit en bok om Hällaryds skärgård kommer dit och Bibbi Brorsson vars senaste bok "Morfar var du spion" förhoppningsvis är klar då.

Som vanligt blir det också en hel del musik under Kulturnatten. Det blir bland annat körmusik på flera ställen och Pro Musica arrangerar konserter på Musikstationen.

Det finns även aktiviteter för barn denna kväll. Bland annat visas föreställningen Maja och Bobbo, som handlar om vänskap, i Folkets hus. Dessutom kommer det att vara pirattema på bibliotekets barnavdelning.

– Det är mycket program. En del känns igen och annat är nytt. Allt utom Näss är gratis, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist.

Hon poängterar att det är ideella krafter som ligger bakom Kulturnatten. Utan dem hade det inte fungerat.

Fakta

Urval ur programmet

• Utomhusscen på torget med lokala akter mellan 17.00 och 23.30.

• Konst hos de nya aktörerna Sparbanken, Husman Hagberg, Friends and flavours och Retroverket.

• Dansföreställning med det franska kompaniet Näss i Lokstallarnas stora sal.

• Skådespelaren och ljudboksuppläsaren Katarina Ewerlöf pratar om ljudböcker på biblioteket.

• Författarna Bibbi Brorsson och Jonas Lindström är på plats på biblioteket.

• Föreställningen Maja och Bobbo visas för barn i Folkets hus.

• Det blir pirattema på bibliotekets barnavdelning.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.