Nu är väntan över för församlingen – nyrenoverad kyrka återinvigs

Karlshamn Artikeln publicerades

I nio månader har församlingsborna i Asarum gått i väntans tider. Och på söndag är det äntligen dags.
Då får de se den nyrenoverade kyrkan i all sin prakt.

– Det här känns stort, säger kyrkoherde Karin Elmblad.
Hon liknade väntan på att få uppleva den nyrenoverade kyrkan vid en graviditet där det omväxlande finns en oro över hur det ska gå och en förväntan över att få se det nyfödda barnet. Och Karin Elmblad var verkligen förtjust över vad hantverkarna åstadkommit. Det är en investering på cirka tio miljoner kronor.
Arbetet med att färdigställa kyrkan pågår in i det sista inför söndagens gudstjänst då kyrkan återinvigs under ledning av kontraktsprost Johan Tyrberg. Det kommer att vara saker kvar att göra ännu ett tag, bland annat att fixa till den nya lillkyrkan, en plats i norra delen av kyrkan där bänkar plockats bort. Där ska det inredas med kuddar så barnen kan ha det mysigt där.
Under orgelläktaren har det också blivit extra utrymme får något litet pentry och en fikahörna, där det går att dricka kaffe efter gudstjänsten. Folke Carlsson, som lett renoveringen, var också nöjd med att kunna använda gammal teknik när golvet vid altaret byggdes om. Det handlade om en speciell kalgjutningsteknik, som gör att golvet andas och släpper upp fukten.
– Tekniken har inte använts på 100 år i Sverige, säger Folke Carlsson.
Innerväggarna har också blivit vitkalkade. De var tidigare belagda med en plastoljefärg som inte släppte ut fukten på rätt sätt, men det gör väggarna nu. Runt om i kyrkan glänste bladguldet extra mycket efter renoveringen, inte minst vid altartavlan. Numera värms kyrkan upp av den fjärrvärme som kommer från Södra Cell i Mörrum.