Monica blev felaktigt anmäld för fylla

Karlshamn Artikeln publicerades

Den som är gravid och går på Systembolaget får passa sig. Det finns en risk att hamna i socialtjänstens register.
För Monica Lundin har noteringar om besök på systemet fått kännbara konsekvenser.
De har blivit en del i utredningen om omhändertagandet av sonen Simon.

Via mödravårdscentralen har anmälningar om att Monica under sin graviditet varit och handlat på Systembolaget hamnat hos socialtjänstemännen på Karlshamns kommun. Av anmälningarna har det framgått att hon handlat mycket och till och med varit på ”lyset” och ”jättefull” utanför Systembolaget när hon var höggravid.

En del av utredningen, som gjordes inför det omedelbara omhändertagandet av Simon efter förlossningen i början av februari, innehåller oro över den livsstil som Monica för. I denna oro kan tänkas ingå de rapporterade inköp av alkohol som Monica sägs ha gjort för egen del.

Men ingen av de ansvariga socialtjänstemännen har brytt sig om att fråga Monica om vad som ligger bakom hennes närvaro på systemet förrän efter att Simon omhändertagits. Om de hade gjort det innan omhändertagandet hade Monica kunnat ge en förklaring och noteringarna i socialens register hade inte behövt bli en del i beslutet om att omhänderta hennes och Krister Berntssons son.
– Jag skulle aldrig ha skadat vår son genom att dricka alkohol när jag var gravid, säger Monica Lundin.

Det tillfälle när hon rapporterades vara på ”lyset” och vara ”jättefull” hade Monica i själva verket gjort ett besök på socialtjänstens vuxenenhet, vars entrédörr ligger granne med Systembolaget.
– Jag var lite glad och sprallig efter det besöket och hade träffat en kamrat utanför tillsammans med en väninna, säger Monica.

Det är korrekt att hon vid några tillfällen varit på Systembolaget och handlat under graviditeten. Men då är det Krister som har ringt henne från jobbet för att be henne köpa ut några flaskor cider till fredagskvällen. Hon har även handlat åt en väninna någon gång.
– Det har nog hänt en handfull gånger att jag bett Monica köpa ut lite cider till mig, säger Krister Berntsson.

Socialtjänstemännen har inte heller ställt några frågor till Krister innan sonen Simon omhändertogs. Först efter den åtgärden har de ansvariga utredarna ställt frågor apropå de noteringar de hade gjort i utredningen om Monica.
Det finns en annan notering i utredningen om att Monica har sagt att hon vill kunna leva livet när hon stod med ett glas vin i handen under en grillkväll. Det var skämtsamt sagt och vinet hämtade hon åt Krister.