Massabruket i Blekinge står för genombrytande innovation

Karlshamn Artikeln publicerades

Massabruket i Mörrum använder ny teknik för att återvinna textilier på en skala som ingen annan aktör i världen gör, det menar Södra i ett pressmeddelande.

Södra cell, Mörrums massabruk har nu börjat återvinna vita textilier med den nya innovationen.
Foto: LENA EHRING
Södra cell, Mörrums massabruk har nu börjat återvinna vita textilier med den nya innovationen.

Textilier är ökänt svåra att återvinna. Ofta blandas olika material när man skapar klädesplagg vilket gör det svårt för att separera igen i återvinning. Nu menar företaget Södra att man använder ny innovation på bruket i Mörrum som tillåter just detta.

– I dag återvinns en försvinnande liten andel av världsproduktionen av kläder och textilier. I princip allt går till förbränning eller deponi. Men tack vare svensk innovationskraft och en vilja att bidra till den nödvändiga klimatomställningen kan spelplanen nu börja förändras på global nivå, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande påstår företaget att inga aktörer i världen kan återvinna fiber från blandmaterial i stor skala. Det problemet verkar man ha löst. Under hösten har Södras massabruk i Mörrum producerat massa med inblandning av 20 ton kasserade textilier.

– Nu ritar vi om kartan för mode- och textilbranschen genom att erbjuda cirkulära flöden av textilfiber, på så sätt kan en tröja bli en tröja igen. Detta kommer ge ett stort värde för våra kunder och inte minst för modebranschen. Det är en stor dag för oss och en lika stor dag för den framväxande cirkulära bioekonomin, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts i ett pressmeddelande.

I nuläget kan Södra endast ta hand om vita textilier, men de siktar in sig på att även hitta lösning för avfärgning. Målet är att på sikt komma upp i 25 000 ton textilier för inblandning i massatillverkning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.